03.06.2024

Учени искат нова шеста категория за силата на ураганите

Тазгодишният сезон на ураганите в Атлантическия океан може да доведе до седем големи урагана, казаха синоптици от държавната администрация на САЩ, цитирани от Евронюз.

Националната агенция за океаните и атмосферата (NOAA) прогнозира над нормалната активност на ураганите в Атлантическия басейн тази година. В него се казва, че има 85 процента шанс сезонът от юни до ноември да е натоварен над средните очаквания за периода.

Прогнозирани са общо 17 до 25 големи бури, на които ще бъде дадено име. Това е най-големият брой бури, които агенцията някога е прогнозирала в своята сезонна прогноза, с 14 прогнозирани средно за година.

Между 8 и 13 е вероятно да се превърнат в урагани със скорост на вятъра от 119 километра в час или повече.

До седем могат да станат урагани от трета или по-висока категория с ветрове, достигащи 179 километра в час или по-високи – обикновено има около три от тях за сезон.

Миналогодишният ураган Идалия – най-скъпото климатично бедствие, ударило САЩ през 2023 г., оставяйки хиляди хора без дом – беше от четвърта категория с пикова скорост на вятъра от 215 км/ч.

Ураганът Иън, който връхлетя Куба, Флорида, Северна и Южна Каролина през 2022 г., убивайки 161 души, беше буря от пета категория с постоянна скорост на вятъра до 260 км/ч.

Според синоптиците има 70“ шанс да се образуват бури в тези диапазони.

„Този сезон се очертава да бъде изключителен по много начини“, заяви администраторът на NOAA Рик Спинрад.

„Всички съставки определено са налице, за да имаме активен сезон. Това е причина за безпокойство, разбира се, но не и за тревога“, добави директорът на Националната метеорологична служба Кен Греъм.

Защо тазгодишният сезон на ураганите в Атлантическия океан ще бъде „извънреден“?

NOAA казва, че съвкупност от различни фактори допринася за тяхната прогноза за сезон на ураганите над средното ниво тази година.

Това включва почти рекордно топли океански температури в Атлантическия океан, края на най-силния климатичен феномен Ел Ниньо, наблюдаван някога, развиващата се Ла Ниня в Тихия океан, както и намалени атлантически пасати.

Заедно всички тези фактори благоприятстват образуването на тропически бури в Атлантическия океан. Изобилната океанска топлина в тропическия Атлантически океан и Карибско море създава допълнителни предпоставки за развитието на бури.

Според агенцията през този сезон на ураганите има потенциал за западноафрикански мусон над нормата, който може да произведе вълни, които да предизвикат някои от най-силните и дълготрайни урагани.

Тъй като климатичните промени, причинени от човека, затоплят океаните в целия свят и топят ледовете на сушата, покачващите се морски нива също увеличават риска от бурни вълни.

„Повишаването на морското равнище показва ясно как човешкото влияние върху потенциала за щети от даден ураган“, казват от NOAA.

По-рано тази година някои учени твърдяха, че вече е необходима шеста категория, за да се отчете силата на предизвиканите от изменението на климата урагани.

С проучвания, които показват, че тропическите бури стават все по-интензивни, традиционната скала на Сафир-Симпсън от пет категории, разработена преди повече от 50 години, може да не покаже истинската сила на най-силните бури.

Пет чудовищни бури в Тихия океан от 2013 г. насам са имали ветрове от 308 километра в час или по-високи, които биха ги поставили в новата категория. И въпреки че нито един атлантически ураган все още не е достигнал този праг, експертите казват, че докато светът се затопля, предпоставките за такава буря стават все по-благоприятни.