30.05.2024

Фермерите в Сицилия се борят да оцелеят на фона на най-голямата суша от 30 години

През последните шест месеца на 2023 г. само 150 милиметра дъжд падна на италианският остров Сицилия. яколко месеца по-късно правителството на региона обяви извънредно положение заради сушата. Експерти предупредиха, че това може да е третата най-тежка водна криза, която островът някога е виждал, пише euronews.com.

С част от населението и икономиката, разчитаща на селското стопанство, липсата на вода има широко разпространени последици и може да доведе до това, че кравите произвеждат по-малко мляко, по-малко потомство и в крайни случаи означава, че повече животни ще бъдат изпратени за клане.

Събирането на плевели за производство на сено също е трудно предвид непредсказуемостта на пролетните дъждове – климатичната криза причинява необичайни климатични условия в цяла Европа.

Дори когато има дъжд, резервоарите не могат да го съхранят

В Сицилия питейната вода обикновено се извлича от водоносни хоризонти, подземни слоеве от скали, които съдържат вода, докато водата за посевите се съхранява в големи резервоари, построени след Втората световна война. И двете системи разчитат на обилните зимни валежи, които някога са били обичайни, a сега все по-оскъдни.

„От 2003 г. в Сицилия се наблюдава намаляване на валежите с над 40 процента, което води до значителен спад в събирането на вода от основните резервоари за доставка, особено засягайки разпределението“, коментира професор от Департамента по земеделие, храни и околна среда в Университета на Катания, Джузепе Луиджи Сирели. „Добавете към това липсата на поддръжка на напоителната мрежа през последните 25 години, което доведе до значително по-нисък капацитет на резервоара, дори когато имахме вода“, казва Сирели.

Проблемът се усложнява от това, че сега повече хора живеят в района на Катания, вторият по големина град в Сицилия след столицата Палермо.

“Понижаването на нивото на водната маса поради климатичната криза постепенно затрудни проникването на вода във водоносните хоризонти, което доведе до намаляване на водата, предназначена да стане питейна вода”, обяснява Сирели.

Липса на сътрудничество при управлението на жизненоважни ресурси

Допълнителна причина, която експертите отдават на липсата на интервенции и понижаването на водните нива, е фрагментираното управление на водните системи, включващо множество субекти, което усложнява нещата.

Водната криза кара някои млади фермери да затворят бизнеса си и да напуснат Сицилия, както обяснява Рикардо Рандело, президент на AGIA Sicily (Асоциация на младите селскостопански предприемачи).

Този месец италианското правителство отпусна първоначални 20 милиона евро за Сицилия за справяне с регионалното извънредно положение, причинено от сушата.

“Към днешна дата, за съжаление, бедственото положение и дори това, което е заложено в областния план, са напълно недостатъчни“, казва Грациано Скардино, президент на Конфедерацията на италианските фермери в Сицилия. „За съжаление няма нищо, което да компенсира загубите на фермерите, а проверените днес щети надхвърлят един милиард евро. Смятаме, че след европейските избори политиката трябва да се намеси, за да осигури сериозни компенсационни мерки, а не само регулации, които остават на хартия”, допълва той.