06.07.2024

Фермери се обявиха против споразуменията за свободна търговия

ЕС трябва да контролира цените на селскостопанските продукти и да се откаже от политиката си на споразумения за свободна търговия (FTA), включително отдавна блокираната търговска сделка с Меркосур.

Това заяви пред Euractiv Гарсия Ариола, представител на организацията на фермерите European Coordination Via Campesina (ECVC).

Движението Via Campesina е основано през 1993 г., за да организира семейни и дребни фермери по целия свят против глобализацията. Именно представители на това движение въведоха термина „продоволствен суверенитет“.

„ECVC предлага да парализира преговорите с Меркосур и да замрази съществуващите споразумения за свободна търговия“, заяви Ариола.

Сделката с латиноамериканския блок, съставен от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, беше оставена на заден план на фона на протестите на фермерите, кампанията за изборите за Европейски парламент и нови опасения от страните от ЕС относно въздействието на FTA върху селскостопанския сектор.

ЕС продължава да се готви да подпише сделката с Меркосур през следващите месеци, каза водещият преговарящ на блока Рупърт Шлегелмилх пред бразилските медии през май.

След като бъде подписано, споразумението ще изисква подкрепа от Европейския парламент и квалифицирано мнозинство от държавите-членки в Съвета, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС.

Тази възможност изглежда все по-малко вероятна, тъй като френската крайна десница, подсилена след законодателните избори в страната през юли, е готова да ѝ се противопостави.

Гарсия подчерта, че политиките за свободна търговия допринасят за замяната на местните селскостопански продукти с вносни.

„Това потиска вътрешните цени“, каза той, добавяйки, че ЕС предпочита „експортно ориентиран производствен модел за селското стопанство“.

Фермерът подчерта, че преследването на политики за свободна търговия е в конфликт с целите на Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“, която цели да направи хранителните системи на ЕС по-устойчиви.

Изгодна ли е сделката с Меркосур?

Селскостопанският сектор беше доста шумен в противопоставянето си на новите търговски споразумения по време на неотдавнашните фермерски протести, които обхванаха Европа през първите месеци на 2024 г.

Фермерите се опасяват, че сделката с Меркосур ще доведе до наводняване на пазарите с по-евтини продукти от селскостопански центрове като Аржентина и Бразилия, ако вносът бъде либерализиран съгласно споразумението.

Въпреки това, според данни на Европейската комисия, споразумението между ЕС и Меркосур ще позволи само 99 000 тона говеждо да влязат в ЕС с преференциално мито от 7,5%, което представлява само 1,2% от годишната консумация на говеждо месо в ЕС.

За домашните птици сделката ще премахне митата върху 180 000 тона месо, влизащо в ЕС, което представлява приблизително 1,2% от потреблението на блока.

Въпреки малките цифри на вноса, Гарсия все още настоява за възстановяване на контрола върху производството на храни в ЕС, което трябва да включва по-строги пазарни регулации и увеличаване на броя на селскостопанските работници.

„Ние също трябва да зачитаме продоволствения суверенитет на трети страни. Очакваме агро-хранителната политика и търговската политика на ЕС да включват много повече единния пазар и местното производство на храни в модел на устойчиво селско стопанство“, казва Гарсия.

Само дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която спечели евроизборите, изрично призова за сключване на търговското споразумение с Меркосур в проектоприоритетите за следващите пет години, които политическите групи на ЕС в парламента обсъждат тази седмица.