19.05.2024

Хилари Клинтън: България изпревари много страни по брой на жени лидери

“Правата на жените са незавършеното дело през XXI век. Ние трябва да обединяваме хората, да намерим начини да помагаме на младите жени да получават образование, да придобиват нови умения, така че да могат да развиват своя потенциал. Ако премахнем всички бариери, това драстично ще увеличи БВП на всички страни”.

Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на специална среща в София на Clinton Global Initiative (CGI). Визитата е по покана на Кирил Домусчиев, който е съосновател на Domuschiev Impact, партньор на CGI.

Бившата първа дама на САЩ подчерта, че България е успяла да изпревари много други страни по брой на жените лидери, а с директивата “Жените в управителните съвети”, се очаква техният брой да нарасне още. Тя благодари за стъпките, които страната ни предприема по отношение на равенството на жените и посочи, че участието на жените във всички сектори ще донесе огромни ползи за световната икономика.

“CGI е изключително благодарна, че има партньор тук. Много от участниците в CGI са поели ангажимент да отворят вратите, когато става въпрос за неравенство между половете, но все още срещаме отпор. Има сили, които искат да държат тези врати затворени и те не виждат ползите от присъствието на жените в публичния и частния сектор”, коментира Хилари Клинтън.

Тя подчерта, че жените получават 24% по-ниско заплащане от мъжете и намират работа в по-нископлатените сектори на икономиката.

Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи

Темата на тазгодишния форум “Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи” е фокусирана върху подкрепата на глобалния напредък на жените в публичния и частния сектор.

“Гласовете на жените предприемачи остават нечути дори и в наши дни. Време е това да се промени и да движим България и света към едно по-добро бъдеще”, заяви Кирил Домусчиев, който е и член на Консултативния съвет на инициативата на бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Той подчерта, че работата на неговата инициатива тепърва започва и Domuschiev Impact спонсорира български университети, насърчавайки следващото поколение глобални лидери, като 70% от избраните студенти са от женски пол.

Сред гостите на срещата бе и президентът на Косово Вьоса Османи, която коментира важността на мира в стремежа към равенство.

Снимка: Борислав Данчов

“Без свобода не може да има икономически просперитет и равенство. Ако не живеете в стабилна и просперираща държава, няма как да има равенство, свобода, мир и демокрация. Благодаря на САЩ, че ни дадоха точно това”.

Тя обясни, че Косово е страна, която е имала много патриархална система, в която все още има много какво да се промени.

“Ние се борим с тези норми в рамките на системата и обществото става все по-еманципирано, но в самата система все още има много какво да се промени”, каза президентът на Косово.

Вьоса Османи разказа още, че Косово е пример за силата на демокрацията, когато тя се изправя срещу тиранията. По думите ѝ жените трябва да бъдат добре защитени от съдебната система и да бъдат окуражавани, че могат да постигнат големи неща. Според нея начинът за постигане на икономически растеж е да се инвестира в човешкия капитал, както при мъжете, така и при жените.

“Ако не включим половината от човешкия капитал, ще имаме 50% по-малко икономически растеж”, обясни тя, като допълни, че в Косово за съжаление реформите не са насочени в тази посока.

Президентът на Косово постави акцент и върху заетостта на жените в сектора на енергетиката и каза, че страната ѝ работи върху това с помощта на американски програми.До 2027 г. се очаква Косово да има най-голямата система за съхранение на зелена енергия в батерии на глава от населението в света.

Съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация “За жените” Чери Блеър е категорична, че са необходими действия от страна на правителството за физическото насилие над жени.

Срещата в София

Срещата на Clinton Global Initiative в София е част отпоредицата срещи “Пътя към септември” на CGI, които целят създаване на нови партньорства и търсене на начини за решаване на неотложни глобални проблеми. Финалът на срещите ще бъде в Ню Йорк през септември.