21.06.2024

Хората в петролните държави искат бързо преминаване към чиста енергия

Повечето хора в държавите, произвеждащи най-големите изкопаеми горива в света, искат техните страни да преминат бързо към чиста енергия, за да се борят с климатичната криза. Това се твърди в най-голямото проучване на общественото мнение за климата, проведено от ООН, предава Гардиън.

Много от тези държави са спечелили много от експлоатацията на изкопаеми горива, но проучването в 77 нации показва, че техните граждани са дълбоко загрижени за въздействието на глобалното затопляне върху живота им. В Китай и Индия, най-големите производители на въглища, съответно 80% и 76% от хората искат бърз зелен преход.

В САЩ, най-големият производител на петрол и газ в света, 54% от хората искат бърз преход, както и 75% от тези в Саудитска Арабия, вторият по големина производител на петрол. Анкетата също така установи, че 69% от австралийците искат бърз преход от своя голям сектор на въглища и газ.

Програмата за развитие на ООН заяви, че целта на проучването е да покаже на политическите лидери какво чувстват милиони хора по света относно извънредната климатична ситуация и какви действия искат да бъдат предприети.

„Толкова е важно да оставим хората да говорят сами за себе си“, каза Ахим Щайнер, ръководител на ПРООН.

Широк обхват

Анкетата бе проведена сред 75 000 души в страни, представляващи почти 90% от световното население. Установено е, че голямо мнозинство (80%) искат техните страни да засилят ангажиментите си по отношение на изменението на климата, като само 5% казват, че страната им трябва да отслаби своите действия.

Още повече – 86% – поискаха техните страни да загърбят геополитическите различия и да работят заедно по изменението на климата. Щайнер каза, че това ниво на консенсус е „зашеметяващо“, като се има предвид увеличаването на конфликтите и нарастването на национализма по света.

„Няма съмнение, че гражданите по целия свят казват на лидерите си, че трябва да действат и преди всичко трябва да действат по-бързо. Това е въпрос, по който почти всеки и навсякъде може да се съгласи“, добави той.

Щайнер казва, че някои нации с изкопаеми горива ще трябва да преминат през „екзистенциални промени“.

„Има много тесни, егоистични програми, които поддържат изкуствено завишени печалби за индустриите, базирани на изкопаеми горива, за които в крайна сметка плащаме всички. Стотици милиарди долари субсидии за изкопаеми горива изкуствено забавят енергийния преход и по този начин той умишлено се възпира от изкривен пазар. Но ние определено достигаме своя връх при изкопаемите горива и виждаме темпове на растеж при възобновяемите енергийни източници. Това, което обществото в крайна сметка иска, е несъмнено да се върви към преход към нетна нула“, заяви още Щайнер.

В световен мащаб проучването установи, че 72% от хората искат страната им бързо да премине от изкопаеми горива към чиста енергия, с мнозинства в девет от 10 държави. Само 7% от хората казват, че изобщо не трябва да има преход.

Проучването установява също, че 56% от хората в световен мащаб мислят за изменението на климата всеки ден или всяка седмица, а подобен брой казват, че са по-притеснени от изменението на климата, отколкото преди година. Почти 70% казват, че техните големи решения, като например къде да живеят или работят, са били повлияни от изменението на климата.

„Промените в климата са на прага на хората и те го знаят. Крайностите са част от нашето ежедневие, от горските пожари в Канада, сушите в Източна Африка до наводненията в ОАЕ и Бразилия“, заяви Каси Флин, глобален директор на ПРООН по изменението на климата.

COP29, годишната международна среща на върха на ООН за климата в края на годината, се очаква да бъде доминирана от въпроса за финансирането на климата и анкетата показва, че 79% от хората искат богатите страни да предоставят повече подкрепа на по-бедните страни.