21.03.2024

Червена тревога: 2023 г. е била с 1,45С над прединдустриалните нива

Всеки основен глобален климатичен рекорд беше надминат миналата година, а 2024 г. може да бъде по-притеснителна в това отношение. Това обявиха от Световната метеорологична организация (СМО), като изразиха освен това особена загриженост за океанската топлина и свиващия се морски лед, предава Ройтерс.

Метеорологичната агенция на ООН обяви в годишния си доклад за състоянието на глобалния климат, че средните температури са достигнали най-високото ниво от 174 години водене на отчети, достигайки 1,45 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Температурите на океаните също достигнаха най-топлите от 65 години данни, като над 90% от моретата са преживели условия на горещи вълни през годината, което е навредило на хранителните системи.

Световната метеорологична организация сигнализира за червена тревога на света. Това, на което станахме свидетели през 2023 г., особено с безпрецедентното затопляне на океана, отдръпването на ледниците и загубата на лед в Антарктика, е повод за особено безпокойство“, заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло, която пое работата през януари.

По-късно тя каза още, че топлината на океана е особено тревожна, защото е почти необратима и вероятно ще са нужни хилядолетия, за да се нормализира.

Тенденцията наистина е много тревожна и това се дължи на характеристиките на водата, която запазва съдържанието на топлина по-дълго от атмосферата“, обясни Сауло.

Очаква се 2024 г. да бъде още по-топла

Изменението на климата, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, съчетано с появата на естествения климатичен модел Ел Ниньо, тласна света към топлинни рекорди през 2023 г.

Ръководителят по наблюдението на климата на СМО Омар Бадур каза, че има голяма вероятност 2024 г. да постави нови топлинни рекорди, като подчерта, че годината след Ел Ниньо обикновено е още по-топла.

Докладът показва голямо потапяне на антарктическия морски лед, като пиковото ниво е измерено на 1 милион km2 под предишния рекорд – площ, приблизително еквивалентна на размера на Египет.

Тази тенденция, съчетана със затоплянето на океана, което причинява разширяване на водата, е допринесла за повече от удвояване на скоростта на покачване на морското равнище през последното десетилетие в сравнение с периода 1993-2002 г.

Океанската топлина е била концентрирана в Северния Атлантик със средни температури с 3 градуса по Целзий над средните в края на 2023 г., се казва в доклада.

По-високите температури на океана засягат деликатните морски екосистеми и много видове риби са избягали на север от тази зона в търсене на по-ниски температури.

Системи за предупреждения

Сауло, метеоролог от Аржентина, която обеща да подсили глобалните системи за предупреждение за климатични бедствия, каза, че се надява докладът да повиши осведомеността за жизненоважната необходимост от увеличаване на спешността и амбицията на действията в областта на климата.

Ето защо говорихме за Червената тревога, защото трябва да се грижим за хората и как те ще страдат от тези по-чести, по-екстремни събития. Ако не направим нищо, нещата ще се влошат и това ще бъде наша отговорност“, категорична бе тя.