06.07.2024

Червеният списък на застрашените видове се увеличи с 6000 за година

Над 45 000 вида вече са застрашени от изчезване – с 1000 повече от миналата година – според международна природозащитна организация.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) публикува последния си Червен списък на застрашените видове, предава Евронюз.

Той обвинява натиска от изменението на климата, инвазивните видове и човешката дейност като незаконна търговия и разширяване на инфраструктурата за преминаването на повече видове към ръба на съществуването.

Сега, в своята 60-та година, списъкът включва общо 163 040 вида, което е увеличение с около 6 000 спрямо миналата година.

Зашеметяващите 82 процента от видовете сега са изложени на риск от изчезване, значителен скок от 55 процента през 2013 г., се казва в доклада.

Социалните медии са сред двигателите на унищожението

Кактусите Copiapoa, произхождащи от крайбрежната пустиня Атакама в Чили, борнейският слон и гигантският гущер от Гран Канария са сред застрашените видове, разкри IUCN.

Кактусите Copiapoa отдавна са желани като декоративни растения, движейки незаконна търговия, която се засилва от социалните медии, където ентусиасти и търговци показват и продават екземплярите си.

Актуализацията от 2024 г. също посочвна азиатския слон в Борнео като застрашен вид. Смята се, че само около 1000 борнейски слона остават в дивата природа.

Популацията е намаляла през последните 75 години главно поради обширната сеч на горите на Борнео, унищожаваща голяма част от местообитанията на слоновете.

Конфликти с хора, загуба на местообитания поради селско стопанство и дървени насаждения, развитие на минно дело и инфраструктура, бракониерство, излагане на агрохимикали и сблъсъци на превозни средства също застрашават вида, казват от IUCN.

Списъкът също така разкри зашеметяващия спад на ендемичните влечуги – гигантския гущер и сцинка – на Канарските острови и Ибиса поради хищничеството на инвазивните змии.

Контрастиращ пример

В контрастираща история усилията за опазване са върнали иберийския рис от ръба на изчезване, като популацията се е увеличила от 62 зрели индивида през 2001 г. до 648 през 2022 г. и повече от 2000 сега.

Някога смятани за един от най-застрашените видове диви котки в света, тяхната популация е намаляла с 87 процента, а броят на женските за размножаване е намалял с повече от 90 процента между 1985 и 2001 г., според базираното в Канада Международно общество за застрашени котки.

Видът беше възроден чрез възстановяване на естествените средиземноморски храсталаци и горски местообитания на иберийския рис, както и чрез увеличаване на изобилието на основната му плячка, европейския заек.

Усилията за опазване също включват увеличаване на генетичното разнообразие на рисовете чрез преместването им в нови райони и отглеждането им в контролирана среда.

От 2010 г. повече от 400 иберийски риса са въведени отново в части от Португалия и Испания, посочва IUCN.

„Това е най-голямото възстановяване на котешки вид, постигано някога чрез опазване. Но с оставащите заплахи, главно от колебания в популацията на плячката им, бракониерство и убийства по пътищата, има още много работа за вършене, за да се гарантира, че популациите на иберийския рис оцеляват“, заяви Франсиско Хавиер Салседо Ортис, който ръководи действието за опазване на иберийския рис.