25.06.2024

Шведската Aira отваря завод за термопомпи на стойност €300 млн. в Полша

Шведската група за термопомпи Aira ще отвори първата си фабрика тази седмица. Заводът в Полша е на стойност 300 милиона евро, като планът е за разгръщане на пълен капацитет от 500 000 единици годишно, тъй като търсенето в Европа нараства, съобщава Reuters.

Aira, основана от Vargas Holding, който също притежава производителя на батерии Northvolt, се насочва към европейските пазари, включително Великобритания и Германия, където навлизането на термопомпи е сравнително ниско в сравнение с вътрешния пазар, каза изпълнителният директор на Aira Мартин Люърт в интервю.

По думите му компанията има “много положителна перспектива” по отношение на търсенето, тъй като цените на газа остават на исторически високо ниво.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., което доведе до голяма енергийна криза, Европейският съюз заяви, че ще се стреми да разположи поне 30 милиона термопомпи през това десетилетие, за да намали зависимостта от вносни изкопаеми горива.

Продажбите на термопомпи в Европа достигнаха рекордните 2,77 млн. през тази година

Те обаче паднаха с 5% през 2023 г., показват данни на Европейската асоциация за термопомпи, тъй като разногласията относно скоростта и цената на зеления преход доведоха до постепенно премахване на германската забрана за котли на изкопаеми горива миналата есен.

През декември Европейската комисия отложи обявяването на плана за действие за термопомпата до след изборите за ЕС. Според Люърт забавянето ще бъде временно, тъй като темпото на инсталациите е стабилно, докато субсидиите на ключови пазари са се увеличили.

„В Обединеното кралство увеличиха субсидиите от 5000 паунда (6319 долара) на 7500 – в Германия можете да получите до 70% субсидия за вашата инсталация. Мисля, че това са много силни сигнали”, посочва той.