07.05.2024

Швейцария няма да участва в програмата на ЕС “Коперник”

Швейцария заяви, че за момента няма да участва в програмата на ЕС за мониторинг на климатичните промени, предава Евронюз.

Въпреки гласуването в парламента в полза на присъединяването и споразуменията с ЕС, федералното правителство реши да не участва в програмата, известна като “Коперник”, до края на 2027 г. по финансови причини.

„Участието в програмата би довело до допълнителни разходи, а текущата напрегната финансова ситуация на правителството не предлага възможности за маневриране“, се казва в прессъобщение на властите.

Какво е Коперник и какво прави?

Стартирала през 1998 г. от Европейската космическа агенция, “Коперник” е програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята. Тя използва сателити и наземни съоръжения за наблюдение и прогнозиране на състоянието на околната среда на сушата, морето и в атмосферата.

Една от основните изследователски области на програмата е изменението на климата. “Коперник” предоставя данни, необходими за стратегии за смекчаване и адаптиране, както и помага за управлението на извънредни ситуации като наводнения или горски пожари.

Последните доклади от програмата показаха, че 2023 г. е най-горещата година в историята и разкриха, че Европа е най-бързо затоплящият се континент с температури, покачващи се приблизително два пъти по-високи от средните за света.

Решението на парламента се отлага

Участието в програмата “Коперник” би изисквало договаряне на двустранно споразумение между Швейцария и ЕС. Процесът вече бе започнал, след като миналата година парламентът гласува в подкрепа на присъединяването към “Коперник”. Камарата на представителите и Сенатът на страната подкрепиха и приеха предложение за участие без обсъждане.

Страната няма своя собствена програма за наблюдение на Земята. Защитниците на парламентарното предложение наблягат, че това е нещо, за което университети и експерти от индустрията призовават от години. Според тях Швейцария рискува и да загуби технически знания и работни места, като не участва.

Министърът на финансите Карин Келер-Сутер предупреди обаче, че присъединяването към “Коперник” няма да бъде безплатно. На 1 май, по време на заседание на Федералния съвет, страната реши да не участва в “Коперник” през текущия период (до края на 2027 г.) поради разходи, които биха натоварили допълнително и без това стегнатия федерален бюджет.

През следващите години ще се обмисли възможно присъединяване на Швейцария към програмата от 2028 г.