14.06.2024

Швейцарският парламент отхвърли решението на Европейския съд за климата

Долната камара на швейцарския парламент гласува за отхвърляне на решение, нареждащо на Швейцария да направи повече за борбата с глобалното затопляне. Този ход може да насърчи други държави да се противопоставят на влиянието на международните съдилища, предава Euractiv.

През април Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде безпрецедентно решение, според което Швейцария е нарушила човешките права на група по-възрастни жени, известни като групата KlimaSeniorinnen, като не е успяла да се справи с изменението на климата.

Но долната камара на парламента последва стъпките на горната камара и отхвърли със 111 гласа „за“ и 72 „против“ решението на съда. Според депутатите няма причина да се предприемат по-нататъшни действия, тъй като Швейцария, която се затопля повече от два пъти по-бързо от глобалната скорост, вече прави достатъчно.

Реакции

По време на дебата депутатите обсъдиха намесата на съда в швейцарската демокрация, а един народен представител нарече решението от Страсбург „погрешно“.

Друг от членовете на парламента – от дясната Швейцарска народна партия, която е най-голямата партия в парламента, пък открито се подигра на няколкото присъстващи представителки на KlimaSeniorinnen, критикувайки ги, че са завели дело, „защото им е малко по-горещо през лятото“.

„Наистина е позорно това, което току-що се случи. Това е обида и незачитане на нашите права, които бяха потвърдени от международен съд“, заяви 68-годишната Стефани Брандер след гласуването, трепереща от гняв.

„За мен беше прекрачена червена линия. Това е позор за парламента“, заяви Рафаел Махайм, адвокат на женската група и депутат от Зелените.

Изабела Кьошниг, правен изследовател в Лондонското училище по икономика, каза, че ако правителството откаже да изпълни решението, то може да създаде обезпокоителен прецедент, подкопавайки ролята на правния надзор в демократичното управление.

Подобен акт, ако бъде формализиран, би бил безпрецедентен в Съвета на Европа. Но това също би било доказателство за политически отпор срещу международните действия в областта на климата, особено след широката подкрепа за крайната десница на изборите за Европейски парламент.