28.06.2024

Ядрената енергетика и мястото ѝ в Зеления преход

“Зеленият преход е невъзможен без ядрена енергетика”. Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов по време на най-голямата и значима среща на високо ниво “Green Transition 4.0”, на която ESGnews.bg е ексклузивен медиен партньор.

“Ядрената енергетика почти не съществуваше заради негативните отпечатъци, които бе оставила в различни точки на света. В един момент обаче с търсенето на технологии, подходящи за Зеления преход, тя стана основно решение. Няма как да има зелен преход без ядрена енергетика. Редица страни, като Швеция, Финландия и Унгария имат планове за изграждане на нови ядрени блокове”, обясни той.

Валентин Николов посочи, че в момента 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй е на 100%, на 1020 мегавата и се очаква 6-ти блок също да започне да работи устойчиво и тогава 5-ти блок ще може да работи на 104% мощност. Той подчерта, че много страни обмислят да увеличат своите блокове.

“Без ядрена енергетика няма добра основа, на която да се гради икономика. България трябва да изгради 7-ми и 8-ми блок и да построи два нови блока в Белене. Високо образование на специалисти, които ще работят там, също трябва да бъде приоритет”, заяви изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй”.

Той е категоричен, че се нуждаем от заместващи мощности и само от ВЕИ няма как да се произведе достатъчно водород, който да замести газа.

България може да стане модел в цяла Европа при експлоатацията на реактори от типа АР 1000. Това е много любопитно за всички и се следи много внимателно, защото това може да бъде модел, който да се наложи”, обърна внимание Николов, като акцентира, че такъв модел България вече е утвърдила при диверсификацията на ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Николов уточни, че по принцип “Уестингхаус” асемблират такова гориво, но не предлагат всичките етапи в неговото производство. Страната ни за първи път е сключила такъв договор с “Уестингхаус”, при който именно те контролират целия процес и предоставят готов продукт.

“България има невероятен шанс, развивайки ядрената енергия, в която страната ни има вече 50-годишен опит, да получи предимство именно в трансфера на технологии, обучението на специалисти, както и на ноу-хау в строителството и експлоатацията на първия реактор АР 1000”, заяви още изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов.

Оскар Прат, старши директор на проекта АР1000 на “Уестингхаус” в България” поясни, че това е технология на ново трето поколение ядрени блокове, която дава чиста енергия. Вече има 4 блока в Китай, както и в САЩ в Джорджия.

“Пололение 3 е напълно пасивна система, която дава възможност АЕЦ да се възстанови до 72 часа след изключване. Използва се горещ въздух и това е естествено явление. Ние използваме и гравитационната конвекция. Искаме да гарантираме защитата на централата. Ако се изгуби защитата за пренос, блокът влиза в режим на съхранение и може да издържи три дни. През това време може да се установи какъв е проблемът и да се разреши”, обясни той.

Изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД и бивш изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов коментира, че от гледна точка на реализацията на Седми и Осми блок счита, че проектът им е най-напреднал.

“От лицензионна гледна точка имаме одобрена площадка, в момента сме в процедура за ОВОС за Осми блок. Имаме предпроектни проучвания, в момента продължаваме по амбициозния график, приет от НС през декември миналата година и предстои да подпишем договор с консорциум между “Уестингхаус” и “Хюндай”. Мисля, че имаме всички необходими сигнали, че нашият проект се движи достатъчно бързо и да бъдем първи в Европа”, обясни той.

Главният изпълнителен директор на БулАтом Богомил Манчев обясни, че ядрената енергетика не е самоцел.

“Не можем да я заобиколим, а да предоставим чиста енергия, която да работи 8000 часа на година”, посочи Манчев, като обясни, че вятърната и водната енергия, събрани заедно, пак не могат да достигнат този брой часове на годишна база, колкото и да бъде съхранявана енергията. Той подчерта също, че седми и осми блок на АЕЦ-а са много важни за оцеляването на икономиката в България.

Как ще успеем да осигурим необходимото финансиране?

Джо Филипс, старши експерт “Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ” и председател на SFT също сподели мнението, че не може да се постигне декарбонизация без ядрена енергия.

“Не може да се постигне истинска декарбонизация без ядрена енергия. Първо от гледна точка на стабилността. Трябва да се построят много вятърни и фотоволтаични паркове, за да се постигне енергийна стабилност. Затова ядрената енергия трябва да бъде част от енергийния микс. Тя обаче има проблем от това как се възприема от общността и това въздейства върху бюджета”, посочи той.

Според него привличането на частен капитал за ядрена енергия до момента е било много трудно.

“За да бъде ядрената индустрия ефективна, трябва да има политическа приемственост. Трябва да има ясен политически ангажимент. Това би гарантирало по-стабилна дългосрочна заетост и програма, за да се убеди общността не само за нулевите емисии, но и за икономическите ползи. В район, който има АЕЦ, има и висококачествени работни места”, каза още той.

Според него трябват сериозни политически ангажименти и механизми за финансиране, да се убеди общността, че е безопасно и да се уведоми какви са икономическите ползи.

“Така трябва да се действа, за да се привлече частният капитал”, каза Джо Филипс.