06.06.2024

Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов преди началото на международната конференция “Булатом”, която се провежда в комплекс „Ривиера“ край Варна, предава БТА.

„Диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е факт и всички 43 касети са заредени“, допълни Малинов.

Той уточни, че се очаква през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система.

Усилено се работи и по проекта за 7-и и 8-и блок на централата, допълни министърът. Той уточни, че вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС, подчерта Малинов и допълни, че проектът за двата блока е важен не само за България и за региона, но и за цяла Европа.

„Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията на проекта, така че 30-40 процента от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас“, каза още министърът.

Ситуацията в Маришкия басейн

За ситуацията в Маришкия басейн той коментира, че предстои среща с ръководствата на синдикалните организации, както и с мениджмънта на компаниите. По думите му той ще обяви предвидените мерки, чрез които да се постигне предвидимост и устойчивост на този бизнес, който е ключов за енергийната сигурност на държавата.

Има решение на Народното събрание за развитието на минното дело, припомни Малинов. И уточни, че е поет ангажимент да бъдат осигурени 1 милиард лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите, посочи още министърът. Той подчерта, че една от основните цели е да бъдат запазени хората и тяхната експертиза, включително в периода на енергийния преход, тъй като квалифицираните кадри с образование и знания са капитал.

За цената на тока Малинов посочи, че енергийният регулатор вече е обявил какво се предвижда като увеличение.

„С това, което извършихме като правителство, да покрием дефицита, натрупан във фонд „Сигурност“ на електроенергийната система, плюс осигуряването работата и на централата в Маришкия басейн, повишението е дори значително под годишната инфлация за страната за предходните 12 месеца“, каза Миланов.