22.04.2024

10 изненадващи факта за Деня на Земята

Повече от 8 милиарда души населяват Земята, а днешният ден е предназначен да им напомни за необходимостта да се грижат за дома си. Денят на Земята се провежда за първи път на 22 април, 1970 г., в САЩ. Оттогава вече 190 държави в целия свят са добавили празника към своя календар.

Но освен празник, Денят на Земята е и напомняне за работата, която трябва да се свърши, когато става дума за усилията срещу изменението на климата. Освен това е и катализатор за действия, включително създаването на международни споразумения за климата и агенции за околната среда.

Тазгодишната тема на Деня на Земята е „Планетата срещу пластмасите“, която призовава правителствените лидери, бизнеса и обикновените хора да намалят производството и употребата на пластмаса с 60% до 2040 г. Освен това се призовава за пълно премахване на пластмасите за еднократна употреба до края на това десетилетие.

„Думата среда означава това, което ви заобикаля. В случая с пластмасата ние се превърнахме в самия продукт – тя тече през нашия кръвен поток, прилепва към вътрешните ни органи и носи със себе си тежки метали, за които е известно, че причиняват рак и болести. Кампанията „Планетата срещу пластмасите“ е призив да сложим край на бича на пластмасите и да защитим здравето на всяко живо същество на нашата планета. Сега“, заяви Катлийн Роджърс, президент на earthday.org.

10 интересни факта за Деня на Земята

Денят на Земята е създаден от сенатор

След огромен петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния, през януари 1969 г. на Гейлорд Нелсън, сенатор демократ от Уисконсин, му хрумва идеята да стартира национално, фокусирано върху околната среда обучение в университетите, черпейки вдъхновение от антивоенните движения срещу войната във Виетнам. Нелсън наема Денис Хейс, млад активист, за да помогне за представянето на идеята пред обществеността.

Идеята за Деня на Земята идва след поредица от екологични катастрофи

Хейс, един от организаторите на първия Ден на Земята, заяви пред TIME, че идеята за празника идва след редица събития, които привличат вниманието към околната среда, включително издаването на книгата на Рейчъл Карсън „Тиха пролет“ през 1962 г. и пожара при река Куяхога през 1969 г. Въпреки че по това време в САЩ има редица групи, работещи по различни екологични въпроси – за намаляване на замърсяването на въздуха, привличане на вниманието към въздействието на пестицидите върху селскостопанските работници и други – те никога не са работили съвместно.

„Това, което направихме, беше да вземем всички тези безброй нишки, включително проблемите със защитата на дивата природа и да ги сплетем всички заедно. Днес звучи странно, но тогава хората, участващи в тези различни каузи, не смятаха, че имат нещо общо помежду си”, спомня си Хейс.

Повече от 20 милиона души участват в първия Ден на Земята

Милиони хора участват в първото честване на Деня на Земята на 22 април 1970 г. Събитието затваря емблематичното Пето авеню в Манхатън, докато хората демонстрират и участват в почистването на улиците.

„Ваканционното настроение на Пето авеню беше илюстрирано от членовете на архитектурната фирма Warner, Burns, Toan & Lunde, които разпънаха жълто-бял юрган на асфалта близо до 57-ма улица, поставиха лале в бутилка вино за централен елемент и се насладиха на пикник на слънце. Смееща се тълпа се събра около тях и пееше „Честит ден на Земята за вас“, съобщава New York Times този ден.

Денят на Земята е на 22 април поради студентските графици

Датата за Деня на Земята до голяма степен е била продиктувана от графиците на студентите, които Хейс и Нелсън се надяват да привлекат. През 1970 г. 22 април се пада в делничен ден през учебната година — сгушен между пролетната ваканция и последните изпити. Допълнителен плюс е, че времето е достатъчно меко, за да позволи на хората да са навън.

Агенцията за опазване на околната среда е създадена след първия Ден на Земята

Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA), която регулира механизмите за защита на околната среда, е създадена на 2 декември 1970 г. като пряк отговор на първия Ден на Земята. Конгресът сформира агенцията, след като става свидетел на огромното участие в демонстрациите за Деня на Земята в цялата страна.

Денят на Земята става световен през 1990 г

Милиони хора взимат участие в първото движение за Деня на Земята, което води до приемането на ключови закони за околната среда, включително Националния закон за екологично образование, Закона за безопасност и здраве при работа и Закона за чист въздух в САЩ по-късно същата година.

„Денят на Земята през 1970 г. постигна рядко политическо равновесие, като спечели подкрепата на републиканци и демократи, богати и бедни, градски жители и фермери, бизнес лидери и профсъюзни лидери“, се казва на страницата с историята на earthday.org.

Но въздействието на празника обхваща повече от една страна. Движението става глобално през 1990 г., след като група екологични лидери се обръща към Хейс, за да организира друга голяма кампания за планетата, която мобилизира 200 милиона души в 141 страни.

През новото хилядолетие движението смени фокуса си към кампания срещу глобалното затопляне. През 2020 г. над 1 милиард души по света участваха в действията за Деня на Земята.

Парижкото споразумение беше отворено за подписване на Деня на Земята

Парижкото споразумение, най-значимото международно споразумение за климата в историята, беше отворено за подписване на Деня на Земята през 2016 г. Повече от 190 страни са подписали договора, всички от които се съгласиха да намалят въглеродните емисии и да извършат други действия за намаляване на изменението на климата.

Важната роля на Профсъюза на Обединените автомобилни работници

Профсъюзът на Обединените автомобилни работници (UAW) е с основна заслуга за първоначалния Ден на Земята, дарявайки 2000 долара през 1970 г. (еквивалент на повече от 15 500 долара днес).

„UAW беше най-значимият участник в първия Ден на Земята и неговата подкрепа надхвърли чисто финансовата. От профсъюза отпечатаха и изпратиха по пощата всичките ни материали за собствена сметка – дори онези, които критикуват замърсяващите коли,” спомня си Хейс.

Организаторите се опитват да организират най-голямото събитие за почистване на Деня на Земята през 2024 г.

За тазгодишното честване на Деня на Земята, earthday.org работи с малайзийски организации, за да бъде домакин на най-голямото почистване в историята на Деня на Земята. Остров Пенанг, главният остров на страната, е засегнат от замърсяване с пластмаса поради туризма. Най-малко 100 000 доброволци ще почистват плажовете и горите в страната, съобщават организаторите. Ще засадят и над 1 милион дървета.

Десетки милиони дървета са засадени в Деня на Земята

Около 18 милиона акра гори се губят всяка година поради обезлесяването, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие. За да се бори с това, earthday.org основа Canopy Project през 2010 г. и казва, че оттогава са засадени десетки милиони дървета по целия свят.