10.07.2024

36 милиона души в САЩ са под предупреждение за екстремни горещини

Продължителна гореща вълна разби температурните рекорди в САЩ, като около 36 милиона души – приблизително 10% от страната – са под предупреждения за прекомерни горещини, посочва метеорологът Брайън Джаксън от Националната метеорологична служба (NWS).

„Десетки места на запад и северозапад от Тихия океан се очаква да изравнят или счупят предишни топлинни рекорди“, добавя той.

Посетител на националния парк Death Valley (Долината на смъртта) почина в неделя от излагане на топлина, а друг човек беше хоспитализиран, когато температурата в Източна Калифорния достигна 53,3C, предава Гардиън.

Двамата посетители са били част от група от шестима мотоциклетисти, каращи през района Badwater Basin сред унищожителната жега, съобщиха от парка. Загиналият не е идентифициран. Другият мотоциклетист е хоспитализиран в Лас Вегас за „тежко топлинно заболяване“, се казва в изявлението. На останалите четирима от групата е оказана помощ на място.

„Големите горещини представляват реална заплаха за здравето. При мотористите освен че не могат да се охладят по време на каране поради високите температури на околния въздух, преминаването през Долината на смъртта с мотоциклет, когато е толкова горещо, е допълнително предизвикателство заради необходимото тежко предпазно оборудване, носено за намаляване на нараняванията по време на инцидент“, каза управителят на парка Майк Рейнолдс.

Рекорди

Температурите в много райони в Северна Калифорния надхвърлиха 43,3C през уикенда, като град Рединг достигна рекордните 48,3C. Столицата на Аризона Финикс постави нов дневен рекорд в неделя за най-топлата ниска температура – живакът така и не падна под 33,3C. Опасни температури бяха често срещани и в щата Орегон, където паднаха няколко рекорда – включително в столицата Сейлъм, където в неделя градусите достигнаха 39,4C, надминавайки границата от 37,2C, поставена през 1960 г.

Предупреждения за топлина бяха издадени дори до по-високи възвишения, включително около езерото Тахо, на границата на Калифорния и Невада. Метеорологичната служба в Рино, Невада, предупреди за „големи въздействия на риска от топлина, дори в планините“.

NWS също така предупреждава за повишени рискове от горски пожари поради комбинация от горещи, сухи и ветровити условия. В Южна Калифорния на жителите беше наредено късно в събота да евакуират части от окръг Санта Барбара, където пожар изпепели повече от 13 000 акра от петък.

Всеки от последните 12 месеца е класиран като най-топлият в историята в сравнения на годишна база по целия свят, според Службата на Европейския съюз за климата Коперник, която свързва човешките дейности като изгарянето на изкопаеми горива с емисиите на парникови газове, причиняващи изменението на климата.

Миналата седмица администрацията на Джо Байдън предложи първия по рода си стандарт за безопасност, предназначен да защити работниците и общностите от въздействието на екстремните горещини.