19.04.2024

50% от смущенията в европейската енергийна система са причинени от България

През 2023 г. 50 процента от нарушенията в енергийната система в синхронна зона Континентална Европа са причинени от България, 30 процента – от Франция и останалите 20 на сто – от останалите страни.

Притеснителната новина обяви изпълнителният директор на “Електроенергиен Системен Оператор” (ЕСО) Ангелин Цачев по време на изслушване в Комисията по енергетиката в Народното събрание. По думите му това е вследствие на липсата на балансиращи мощности.

Цачев припомни, че на 9 април миналата година България бе санкционирана поради липса на възможност да балансира причинения излишък на електроенергия от ВЕИ. Излишъкът е достигнал до над 1076 мегавата в рамките на 1 час. 900 мегавата са били изнесени непланирано от страната, което впоследствие е довело до проблеми в честотата на Континентална Европа и това е наложило да се задейства аварийна процедура, което е коствало 900 000 евро глоба на ЕСО. Един милион евро е била глобата на оператора на Франция, защото и оттам непланирано са излезли още 1100 мегавата.

Изпълнителният директор на ЕСО изтъкна, че страната ни не може да разчита на европейските балансиращи платформи, защото всяка една държава е отговорна сама за своето балансиране.

За първите 3 месеца на тази година поради топлото време България отново е отговорна заради излишък на електроенергия на ниво Континентална Европа. Към настоящия момент все още не са предприети мерки спрямо страната ни като нарушител, но това се очаква да се случи, коментира директорът на Централно диспечерско управление на ЕСО Димитър Зарчев.

Конкретни мерки

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев каза, че от оператора ще предложат конкретни законодателни текстове, с които да се облекчи работата в системата. Той предложи да се преработват стари генератори в ТЕЦ-овете, които да станат част от активите на мрежата. Целта е да се гарантира динамична устойчивост на системата. Другата мярка по отношение на балансирането на активната мощност от ЕСО смятат, че трябва да се подпишат договори с по-дълъг срок за предоставяне на такъв вид услуги, които да гарантират възвръщаемостта на инвеститорите в маневрени мощности.

На нас ни трябва нещо, което да съхранява енергия. Тези мощности трябва да бъдат на управление на оператора, защото по този начин да се гарантира тяхната разполагаемост 24 часа и 365 дни в годината”, завърши Цачев.