11.04.2024

750 000 живота годишно могат да бъдат спасени, ако заменим червеното месо с риба

Смяната на червено месо с пасажни риби като херинга, сардини и аншоа може да спаси 750 000 живота годишно и да помогне за справяне с климатичната криза, показва ново проучване, цитирано от Гардиън. Все повече доказателства свързват консумацията на червено месо с по-висок риск от заболяване при хората, както и значителна вреда за околната среда. За разлика от това, пасажните риби са много питателни, екологични и всъщност най-разпространеният вид риба в световните океани.

Досегашни изследвания показваха ползите от пасажните риби, без обаче да е ясно до каква степен може да бъде намалено глобалното бреме на болестите, ако бъдат използвани за заместител на червено месо. Сега екип от японски и австралийски изследователи имат отговор, след като провеждат най-големия по рода си анализ, включващ данни от повече от 130 държави.

Замяната на червено месо с пасажна риба може да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и значително да намали разпространението на увреждания в резултат на заболявания, свързани с приема на храна”, установиха те.

Възприемането на този тип диета би било особено полезно за страните с ниски и средни доходи, където тази риба е евтина и в изобилие и където броят на смъртните случаи от сърдечни заболявания е особено висок, смятат изследователите.

За да подобрим човешкото здраве и здравето на планетата, трябва да ограничим консумацията на червено месо и да преминем към храни, които са едновременно здравословни и екологични. В сравнение с червеното месо, морските дарове не само осигуряват по-висока концентрация на основни хранителни вещества, но също така предотвратяват свързани с приема на храна незаразни заболявания. Нашето проучване показва, че приемането на пасажна риба като алтернатива на червеното месо потенциално би предложило значителни ползи за общественото здраве, особено по отношение на намаляване на исхемичната болест на сърцето“, пишат анализаторите в списанието BMJ Global Health.

Пасажната риба е богата на омега-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, чийто прием може да предотврати коронарна болест на сърцето, както и на калций и витамин B12. Тези риби също така имат най-ниския въглероден отпечатък от всеки източник на животинска храна, сочи анализът.

В момента обаче три четвърти от улова на пасажна риба се смила на рибно брашно и рибено масло – продукти, използвани най-вече за рибовъдството.

Изследователите са моделирали четири сценария, всеки от които представлява различен модел на разпределение на пасажната риба в световен мащаб. Те са използвали данни за прогнозираната консумация на червено месо до 2050 г. за 137 страни и исторически данни за улова на пасажна риба от морски местообитания.

Ограниченото предлагане на пасажна риба обаче не е достатъчно, за да замени цялото червено месо, признаха изследователите.

Нашият анализ показва, че пасажната риба е обещаваща алтернатива на червеното месо. Това проучване сочи необходимостта от насоки за хранителна политика, базирана на риба, както и за политики, чувствителни към храненето, които да обърнат повече внимание на състава на бъдещия прием на риба и да се насърчи консумацията на пасажна риба“, се казва в заключението на доклада.