10.07.2024

834 000 китайски панела ще захранват най-големия соларен парк в България

ВЕИ проектът на „Инерком“ в Априлци (край Пазарджик) завърши с инсталирането на над 834 000 фотоволтаични модула с общ капацитет 400 MW, съобщава economic.bg. След финализирането си соларният парк ще е най-големият в България, но и в Източна Европа и на Балканите, способен да захранва 96 000 домове, съобщава китайският производител на слънчевите панели за проекта Huasun Energy.

Българската енергийна компания „Инерком“ през април 2023 г. подписа споразумение с Huasun Energy за доставка на панели за мащабния си соларен проект. Договрът беше за доставка на фотоволтаични системи, използващи модули за хетеропреход (HJT) с общ капацитет от най-малко 1.5 GW. Към края на май бяха в експлоатация 251 MW, като останалите са били подложени на тестове.

Най-големият в света хетеропреходен соларен проект

С тази сделка Huasun стана първата компания в света, която печели поръчки на ниво GW в областта на HJT. Сега от компанията отбелязват, че проектът Априлци представлява най-големият в света хетеропреходен соларен проект за едно място. Той се отличава с усъвършенствани хетеропреходни (HJT) фотоволтаични панели, известни с превъзходна ефективност и производителност в сравнение с традиционните клетки от кристален силиций, заедно с повишена издръжливост и по-ниско разграждане.

Освен това температурният коефициент на HJT модули осигурява стабилна мощност дори при високи температури на околната среда през летния сезон. Този тип HJT панели също има по-добро представяне при слаба светлина, като например при облачно време или при залез слънце.

Панелите в соларен парк “Априлци” не са разположени на юг, а на изток-запад, поради което централата има по-висока продукция сутрин и вечер и по-ниска следобед. Това обаче помага да се избегне именно обедният пик на производството, когато борсовите цени на електроенергията са най-ниски, пишат още от компанията.

“Вярваме, че може би след пет години хетеропреходът ще бъде по-голямата част от производството на слънчеви панели в света“, каза в интервю за Xinhua News Веселин Захариев, главен финансов директор на Solar Green Energy, собственик на проекта “Априлци”.

Проектът използва изцяло мощността на Huasun хетеропреходни модули

Според обратната връзка от EPC компанията на проекта, която проектира, доставя необходимото оборудване и изгражда на електроцентралата, „в момента проектът в Априлци е постигнал успешна мрежова връзка и хетеропреходните модули на Huasun са демонстрирали възможности за генериране на електроенергия, надминаващи други фотоволтаични модули, надхвърляйки първоначалните прогнози за производство с над 30%.

Проектът използва изцяло мощността на Huasun хетеропреходни модули. За разлика от повечето соларни паркове, монтажът на панелите е на височина 2.2 метра и под тях може лесно да се мине, ако са в хоризонтално положение. Разстоянието между струните (така се наричат ​​редовете от панели) е над 12 метра и липсва засенчване на панелите, което позволява използването на земята дори и за земеделски цели.

Интелигентните тракери автоматично настройват позицията на слънчевите панели, за да осигурят оптимално улавяне на слънчевата светлина през целия ден. Целта е максимална ефективност на проекта при пазарни условия.

Българската компания „Инерком“ е разработчик и на 150 MW соларен парк „Априлци“ край Пазарджик. През 2021 г. фирмата завърши и пусна в експлоатация 57 MW от съоръжението, използвайки панели, доставени от Huasun.

През последното десетилетие „Инерком“ изгради соларни фотоволтаични паркове с обща мощност над 150 MW в България, Гърция и Румъния. Компанията стана известна през 2018 г. с опита си да купи българските активи на чешкия енергиен гигант CEZ в България. Тогава никому неизвестният собственик на компанията, Гинка Върбакова, искаше да купи най-голямото електроразпределително дружество, което доставя ток на близо 3 млн. абонати в Западна България. В крайна сметка сделката пропадна, тъй като беше спряна от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) с мотив за господстващо положение.

През 2022 г. компанията на Върбакова осъди КЗК за незаконно блокиране на сделката ѝ. Гинка Върбакова не е в управлението на дружеството от ноември 2020 г., като справка в Търговския регистър показва, че на нейно място е Малина Иванова Върбакова, която го управлява заедно с мъжа на Гинка Върбакова – Славчо Върбаков.