22.04.2024

95% от веригата за доставки на Apple ще използва 100% възобновяема енергия до 2030 г.

Apple обяви значителен напредък към целта си да декарбонизира своята верига за стойност, разкривайки, че повече от 320 доставчици – представляващи 95% от директните производствени разходи на компанията – вече са се ангажирали да използват 100% възобновяема енергия за производството на Apple до 2030 г. спрямо около 250 доставчици миналата година, съобщава esgtoday.com.

Емисиите от производството на продуктите представляват близо две трети от въглеродния отпечатък на Apple, като използването на електроенергия е най-големият фактор. Справянето с тези емисии представлява основна част от стратегията на компанията за постигане на амбицията ѝ да стане въглеродно неутрална в целия си бизнес, производствената верига на доставки и жизнения цикъл на продукта до 2030 г., цел, поставена от компанията през 2020 г.

Подходът на Apple

През октомври 2022 г. Apple призова своите доставчици да декарбонизират целия си свързан с Apple отпечатък от емисии от Обхват 1 и 2 и ги уведоми, че напредъкът към тези цели ще бъде ключов критерий при избора на компании, с които технологичният гигант ще работи. Оттогава използването на чиста енергия във веригата за доставки на Apple нарасна бързо, достигайки 16,5 GW в момента, с 20% повече спрямо миналата година и с повече от 55% повече от 2022 г.

От Apple посочват, че веригата им за доставки е генерирала повече от 25,5 милиона MW чиста енергия миналата година, избягвайки над 18,5 милиона метрични тона въглеродни емисии. В допълнение към своята верига за доставки, Apple също така обяви инициативи към целта си да се справи с емисиите на парникови газове, свързани с клиентите, използващи техните устройства, като съпостави електричеството, използвано от клиентите за зареждане на техните устройства с чисто електричество до 2030 г.

Чистата енергия и вода са в основата на здравите общности и основни градивни елементи за отговорен бизнес. Ние се надпреварваме към нашата амбициозна климатична цел за 2030, като същевременно поемаме дългосрочната работа за трансформиране на електрически мрежи и възстановяване на водосбори, за да изградим по-чисто бъдеще за всички”, коментира Лиза Джаксън, вицепрезидент по околната среда, политиката и социалните инициативи в Apple.

Използването на продукти представлява 24% от въглеродния отпечатък на Apple

За да помогне за справяне с емисиите от използването на продуктите си, Apple обяви, че в момента инвестира в портфолио от слънчеви проекти в Мичиган, които се очаква да доведат 132 MW чиста енергия онлайн по-късно тази година, и че си партнира с разработчика на слънчева енергия ib vogt в Испания за инвестиция, която ще генерира 105 мегавата слънчева енергия до края на годината. По-рано компанията обяви инвестиции в чиста енергия в Австралия и Тексас, насочени към справяне с потреблението на електроенергия от клиентите.

Apple също така заяви, че е напреднала към целта си за 2030 г. да попълни 100% от прясната вода, използвана в корпоративните операции на места с висок недостиг, като компанията стартира нови партньорства, за да достави близо 7 милиарда галона вода през следващите 20 години, включително възстановяване на реки и водоносни хоризонти и финансиране на достъпа до питейна вода. Технологичният гигант стартира програма Supplier Clean Water през 2013 г., която според компанията е спестила 76 милиарда галона вода във веригата за доставки до момента, включително 12 милиарда галона миналата година.