22.02.2019

„Адванс Медиа Груп“ на братя Домусчиеви купи „Нова Броудкастинг Груп“

Уважаеми членове на КРИБ,

Имам честта с удоволствие да Ви съобщя, че нашият член – българският инвестиционен холдинг "Адванс Пропъртис" ООД, собственост на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и на г-н Георги Домусчиев, придоби най-голямата медийна група в България "Нова Броудкастинг Груп" АД, с което голямото семейство на КРИБ се разширява значително. То ще включва вече и всички подразделения (над 30) на "Нова Броудкастинг Груп".
Изпращам Ви приложено информация относно придобиването.

С уважение,
Евгений Иванов
Изпълнителен директор и член на УС

 

„Адванс Медиа Груп“ на братя Домусчиеви купи „Нова Броудкастинг Груп“

Българският инвестиционен холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, и шведската медийна група MTG сключиха договор за придобиване на „Нова Броудкастинг Груп” АД. Холдингът, чрез новосъздаденото дъщерно дружество „Адванс Медиа Груп“, придобива 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в онлайн медийната група „Нет Инфо“, като цената по сделката е 185 млн. евро.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент“. Така изпълнителният директор на медийната компания „Адванс Медиа Груп“ ЕАД Георги Домусчиев коментира официалната информация, че шведската медийна група Modern Times Group (MTG) и „Адванс" са подписали официално договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД.

„Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Не на последно място, ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на „Нова“ като „българската телевизия“ със запазването и включването в програмите на все повече български сериали, филми и развлекателни програми“, казва Георги Домусчиев.

Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията, а финализирането на сделката се очаква да е факт през второто тримесечие на 2019 г.

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото на компанията влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. Приходите от продажби на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за 2018 г. се оценяват 112.5 млн. евро, а оперативната печалба (EBIT) е достигнала 21.8 млн. евро. В компанията работят 650 души.

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД , собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис“ ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е глобалната фармацевтична компания с дългогодишен опит и традиции в разработката, производството и продажбите на продукти за ветеринарната и хуманната медицина „Хювефарма“. Инвестиционното дружество притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство БМФ“, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“.