09.05.2024

Amazon представи първата от 12 големи електрически платформи на Volvo

Amazon представи първата от 12 големи електрически платформи на Volvo, които планира да въведе в експлоатация тази година, за да приема товари от най-натовареното контейнерно морско пристанище в Южна Калифорния, предава Ройтерс.

Гигантът за електронна търговия вече използва осем електрически камиони в пристанищния комплекс на Лос Анджелис/Лонг Бийч, където всеки снабдителен камион трябва да е с нулеви емисии до 2035 г.

Внедряването е първото за Amazon, като амбицията на компанията е да разшири своите проекти за електрификация на превозни средства от океанските пристанища до прага на клиентите си. Усилията са жизненоважни за стремежа на фирмата да достигне нулеви въглеродни емисии до 2040 г.

„Досега малко повече от 1% от 23 761 камиона, които обслужват пристанищния комплекс Лос Анджелис/Лонг Бийч, са превозни средства с нулеви емисии, включително 201 електрически платформи“, каза говорителят на пристанището в Лонг Бийч Лий Питърсън.

Трудности

„Тежкотоварните камиони са особено трудни за декарбонизиране“, заяви Удит Мадан, вицепрезидент на Amazon по световните операции.

Компанията е пуснала повече от 13 500 електрически микробуса за доставка на товари в цялата страна от 2022 г. насам. Преходът към електрически полукамиони ще бъде по-голям успех, тъй като те теглят по-тежки товари и техните батерии изискват по-интензивна инфраструктура за зареждане.

„Няма ръководство с указания как да постигнем целта си“, казва Адам Бейкър, вицепрезидент по глобалната логистика на Amazon. Засега компанията събира данни за ефективността на батериите, които ще помогнат да се определи колко камиона ще са необходими.

„Инфраструктурата за зареждане е „дългият стълб в палатката“. Трябва да изградим цялата система правилно, за да успеем с генералната цел“, заяви Кийт Брандис, вицепрезидент на партньорства и системни решения във Volvo Trucks Северна Америка.

Пристанищата, частните компании и собствениците на камиони се надпреварват да създадат тежкотоварни зарядни устройства, които да подкрепят прехода към превозни средства с нулеви емисии.

В близко бъдеще електрическите пристанищни камиони на Amazon ще се зареждат в съоръжение извън обекта, управлявано от стартиращата компания Forum Mobility. Фондът на Amazon Climate Pledge е сред първите инвеститори на стартъпа.