05.10.2023

Антон Хекимян на среща с КРИБ: Ще работим още повече за привличането на инвестиции

„Като най-голяма работодателска организация вие отговаряте за съдбите на много хора и със сигурност една голяма част от тях живеят в София“, каза кандидатът за кмет на София Антон Хекимян в началото на срещата с Управителния съвет на  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която се проведе на 5 октомври т.г. в централата на КРИБ.

„КРИБ и Столична община винаги са имали добри взаимоотношения“, каза заместник-председателят на КРИБ Николай Вълканов. „Изборът на ГЕРБ за кандидат за кмет на София е добър. Познавам г-н Хекимян от много години. Листата за общински съветници също е много добра, като изказвам лично мнение“, добави Николай Вълканов. 

„Благодаря за хубавите думи. Те са важни, но по-важното е да работим добре заедно“, отговори Антон Хекимян. 

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов връчи на кандидата за кмет на София документ за резултатите от работата на Бизнес съвета към Кмета на Столична община в периода 2010-2023 година. „Знам, че сътрудничество досега между Столична община и КРИБ е било конструктивно и успешно и в мое лице и в лицето на нашия екип можете да имате гаранция, че то ще продължи“, заяви Антон Хекимян.

„Нещо много важно, на което ще заложим, е бъдещият заместник-кмет по финансовата част да отговаря още по-силно за привличането на инвестиции, за работата с бизнеса и за много по-тясно сътрудничество“, каза кандидатът за кмет на София.

„Част от нашите идеи, които искаме да развием в следващия мандат, са свързани с индустрията и индустриалните зони, които трябва да бъдат развити. София трябва да бъде лидер на развойната дейност, на високите технологии, със сигурност и на екологичното производство. София е хъб, център на образователна и научна инфраструктура, която може да ни изведе в бъдещето, залагайки на това да бъде модерен град с модерно производство“, посочи Антон Хекимян. „Затова и индустриалните зони трябва да се свържат със северната скоростна тангента“.

Той похвали и развитието на Кремиковци и заговори за нов инвеститор там: „Сигурен съм, че съвсем скоро там можем да очакваме много голям инвеститор, който да промени облика, да трансформира по добър начин лицето на София като индустриален гигант“.     

Сред приоритетите си той изтъкна и работата със съседните общини, за да може да се развива не само столицата, но и целият регион. И заяви: „Не може да си богат, ако имаш бедни съседи“. Той обеща да се спре презастрояването, особено в междублоковите пространства.

Обсъден бе и проблемът с мръсния въздух в столицата, като Антон Хекимян припомни за програмата на Столичната община за заменяне на старите печки с климатици, от която вече са се възползвали 13 000 домакинства, както и ограничаването на достъпа на старите коли в центъра на София. Настоя, обаче, за допълнително развиване на градския транспорт – подобряване на мрежата, за да стане по-примамлив от автомобилите. В програма му е заложено и премахване на още 100 кални точки из София, които запрашават въздуха.

Членовете на УС на КРИБ поставиха още редица важни въпроси, а в дискусията участваха заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и кандидатът за общински съветник Любомир Минчев, собственик и управител на Телелинк.