15.02.2021

АОБР обсъди с ДПС и БСП икономическите приоритети на България

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обсъди с ДПС и с БСП приоритетите на България, за които 45-то Народно събрание трябва да работи, за да подобри икономическата и социалната среда в страната. Това бяха първите две срещи на АОБР, която планира да проведе разговори с ръководствата на всички партии и коалиции, за които социологическите агенции дават шанс за участие в следващия парламент.

Акцент работодателските организации поставиха на незабавното въвеждане на електронно правителство, запазването на съществуващия данъчен модел, намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса, реформите в сектор „Енергетика“, включително либерализиране на пазара и прекратяване на договорите с т.нар. „американски централи“, премахване на административното определяне на минималната работна заплата, както и съгласуването на план-приемите в училищата и университетите с нуждите на бизнеса.

За АОБР има три национални приоритети, които са основополагащи за подобряване на бизнес средата в България. Това са приемането на страната ни в Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и приемането на еврото.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ определи срещата като изключително полезна и заяви, че двете организации са постигнали съгласие след изборите срещите да бъдат регулярни, тъй като от тях произтичат решения на конкретни проблеми. „Установихме, че огромна част от приоритетите на АОБР се припокриват с мерките и политиките на ДПС. За нас следващият парламент трябва да дефинира национални приоритети, независимо коя ще е управляващата партия, а бизнесът категорично трябва да ги подкрепи, ако искаме те да бъдат реализирани и страната ни да постига икономически растеж“, заяви Мустафа Карадайъ.

„B днeшнaтa cpeщa ce пoтвъpдиxa нa 90-99% пpиopитeтитe, ĸoитo ĸacaят бизнeca и иĸoнoмиĸaтa. Hecлyчaйнo пpeз пocлeднитe гoдини cмe cpeщaли гoлямa пoдĸpeпa в пapлaмeнтa oт cтpaнa нa ДΠC. He cмe имaли paзличия, a нaпpoтив – oт тяx e идвaлa инициaтивaтa“, ĸaзa пpeдceдaтeлят на KPИБ Kиpил Дoмycчиeв. Той пoдчepтa, чe ДΠC e пapтиятa, ĸoятo нaй-мнoгo пoмaгa зa paзвитиeтo нa бългapcĸия бизнec пo oтнoшeниe нa идeитe, ĸoитo дaвa. Председателят на КРИБ ce oбяви зa aĸтивни дeйcтвия пo oтнoшeниe нa зaĸoнoдaтeлни пpoмeни, ĸoитo ocигypявaт пoлoжитeлнo paзвитиe нa бългapcĸaтa индycтpия.

По време на срещата с работодателските организации БСП представи икономическата част от платформата си. По думите на Корнелия Нинова първото нещо, което партията ще направи,  е да работи за трайно законодателство, което е предвидимо и има оценка за въздействие. „За нас е от изключително значение бързото стартиране на електронното правителство и използвахме възможността по време на срещата да представим вижданията си за изграждането на 6 електронни регистъра, които да улеснят гражданите и работата на бизнеса. Обсъдихме отмяната на ненужните такси и въвеждане на разходно покривен елемент при определянето им, както и възможността за децентрализация и оставяне на част от данъците в общините“, допълни още тя.

Представителите на АОБР са категорични, че независимо кои формации ще влязат в следващия парламент, те трябва да положат усилия да работят за решаването на общи проблеми както в икономически, така и в социален аспект, за да реализира страната ни догонващ растеж и да бъде по-конкурентоспособна. От АОБР изразиха надежда, че в 45-то Народно събрание ще се обсъждат мерки и политики, които да гарантират минимум 6% ръст на икономиката ни.

На срещите бяха коментирани още вижданията на двете партии по отношение на Кохезионните политики, Плана за възстановяване и устойчивост, Зелената сделка, възможностите важни стратегически проекти на държавата да се финансират чрез набиране на капитал през Българската фондова борса и други.