14.03.2024

BILLA България внедрява ново поколение хладилни инсталации в своите обекти

BILLA България активно се ангажира с намаляването на въглеродния си отпечатък, като полага дългогодишни усилия в посока внедряване на устойчиви и енергийно ефективни решения в своите търговски обекти.

Сред най-актуалните решения, интегрирани от компанията в два новооткрити магазина, са иновативните хладилни инсталации на световния лидер FREOR. Тези модерни хладилни витрини работят с екологични и енергоефективни хладилни агенти и спестяват до 30% от потреблението на електроенергия.

Системата ефективно отвежда отпадната топлина от хладилната инсталация, като може да я използва повторно за отопление на магазина или за подгряване на вода за битови нужди, което значително подобрява енергийното потребление на супермаркетите и спестява до 30% от енергията”, коментират от компанията производител.

Новата концепция “BILLA Днес”

Двата обекта, в които са интегрирани иновативните хладилни инсталации, са част от новата концепция на веригата – „BILLA Днес“. Този тип по-малки магазини се отличава с удобната и близка локация и фокуса върху свежия асортимент – плодове и зеленчуци, отгледани по програмата „BILLA Градини“, хляб и закуски, изпечени на място, свежо българско месо, деликатеси, скара и готвени ястия от топла точка.

Уютните търговски зали предлагат повече слънчева светлина и са оборудвани с редица устойчиви решения, сред които електронни етикети, LED осветление, както и с каси на самообслужване за по-бързо и лесно плащане на покупките.

Магазини от формата „BILLA Днес“ отвориха врати през 2023 г. в Добрич, Пловдив, Силистра и с. Граф Игнатиево. Всички предстоящи обекти „BILLA Днес“ също ще бъдат оборудвани с висок клас енергийно ефективни хладилни инсталации, намаляващи негативното въздействие върху природата.

Освен внедряването на хладилните системи на FREOR, веригата стартира поетапно оборудване на магазините си и с енергоефективни хладилни инсталации, използващи като хладилен агент екологичен въглероден диоксид. Повече от 20 магазина BILLA вече са оборудвани с подобни хладилни витрини, като до края на годината техният брой ще нарасне до 40.