21.10.2015

„Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“ – гласът на бизнеса по основните приоритети в туризма

Като част от Националната кампания „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“ на КРИБ и КНСБ и като естествено продължение на срещите с бизнеса проведени във Варна, Бургас и София, по съвместна инициатива на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и министъра на туризма Николина Ангелкова бе организира дискусия, която се проведе на 20 октомври 2015 г. в Националния дворец на културата, София.

Целта на дискусията бе да бъде чут гласът на бизнеса по основните приоритети в туризма и стъпките, които трябва да се предприемат заедно с държавата за развитие на туристическата индустрия в България.

По време на срещата с туристическия бранш, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че туризмът е един от проблемните сектори на икономиката. Той генерира  12% от БВП на България, а до 2020 г. може да стигне между 18 и 20%. По думите му основен проблем в туризма е липсата на синхрон между общини, браншови организации и правителство. „Над 30% от икономиката на България е в сивия сектор и в определени отрасли процентът е доста по-голям, един от проблемните сектори е туризмът”, заяви председателят г-н Домусчиев. Туризмът обаче се нуждае не само подкрепа от държавата като национална политика за стимулирането му като индустрия, но и от усилия секторът да излезе на светло, посочи той.

Министър Николина Ангелкова съобщи, че новата Наредба за категоризация  регламентира дейността на апартаментните туристически комплекси и апартхотелите, които, по думите й, основно извършват нерегламентирана туристическа дейност и създават нелоялната конкуренция.
Министърът информира, че с подготвяните промени в Закона за туризма този проблем намира решение, като се дава определение на понятието нерегламентирана туристическа дейност и се предлага налагането на високи глоби, за развиващите такава дейност.

Г-н Домусчиев призова браншовите организации към обединение в името на по-добрата представителност пред съответните власти и изрази готовността на КРИБ да съдейства за постигането на най-важните за сектор "Туризъм" приоритети.

http://bit.ly/1LnGNQ0