03.08.2015

Бизнесът отново на протест през есента срещу високите цени за промишлен ток

Работодателските и синдикалните организации у нас искат оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране

Искаме да има пазарни принципи и правила в енергетиката в България и да престанат злоупотребите“, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на пресконференция на четирите национално представителни организации на работодателите, КНСБ и КТ „Подкрепа“, по повод новите цени на електроенергията за индустрията, която се проведе на 2 август в БТА.  „Бизнесът е този, който създава БВП, плаща заплатите не само на Иван Иванов, но и на депутатите, както и на всякакви специалисти от КЕВР. Точно заради схеми, които облагодетелстват много малък процент от хора в тази страна, България е на това дередже – най-бедната страна в ЕС. Ние не можем да приемем двойното увеличение на добавката „задължение на обществото“. Работа на синдикатите е да протестират, но стигнахме дотам и ние да протестираме, защото сме пред изчезване“ добави Кирил Домусчиев.

В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който представи и данни от експресно анкетно проучване сред членовете на работодателските организации, според което 87% от представителите на бизнеса искат оставката на Иван Иванов.

Синдикатите и работодателите имат общи искания и предложения:

 1. В първите си работни дни Народното събрание да наложи мораториум за присъединяване на производители на електроенергия, които продават ток по преференциални цени.
 2. Чрез поправки в закона да стане възможно КЕВР да преразгледа ценовото си решение, без да чака 3-месечен срок
 3. Другото искане е да се преразгледат последните промени в Закона в енергия от ВЕИ, който създават условия за следващото неконтролируемо производство на енергия от оборски тор.
 4. Бизнесът и синдикатите настояват още за пътна карта за реформи, които да доведат дотам, че България да попадне в средата на класацията в ЕС по добавката „задължение към обществото“.

Ако исканията не бъдат чути, работодателите и синдикатите готвят нов протест през септември.

Ще се обърнем към главния прокурор да се самосезира по доклада за Временната анкетна комисия за енергетиката и ще подадем сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании„, коментира още Васил Велев.

В протеста в сряда, 29 юли 2015 г., се включиха над 2 хиляди фирми с 210 хиляди служители. Активно на улицата, за да изразят недоволството срещу драстичния скок на цената на тока за бизнеса, бяха 25 хиляди души, 7 хиляди от които – в София“, обяви от своя страна Камен Колев, заместник-председател на БСК. Той допълни, че новите цени на електроенергията ще доведат до поскъпване на основни продукти, загуба на конкурентоспособност, срив в износа, неизпълнение на сключени вече договори, ограничаване на мощности на предприятия, а оттам – съкращаване на работници. „Не бяха използвани всички резерви, които на многократни срещи с правителството предложихме. А те позволяваха да не се променя цената на тока за индустрията до Нова година, когато трябва да влезе либерализираният пазар на електроенергия“, коментира още Камен Колев.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, коментира, че действията на регулатора са направили така, че за първи път синдикати и работодатели да предприемат съвместни действия. „Готови сме и през есента, с работодателите, с ясните послания, които работещите хора осмислят, да продължим протестите, където и както се налага. За три години НЕК генерира дефицит в размер на 1 млрд. лв., но това се дължи на неефективност или на разхищения“, коментира още Пламен Димитров. По думите му, докладът на времената комисия, който беше представен миналата седмица в парламента, ясно и категорично е дефинирал, че тези загуби се генерират от ВЕИ-тата и американските централи. Пламен Димитров изтъкна, че 2 милиарда и 200 хиляди лева плаща НЕК на година за регулираната скъпа енергия.

Според конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров, решението на КЕВР граничи с източване на кръвта на българската индустрия.

ФАКТИТЕ:

 1. Цените на дребно стават с 1.5 пъти по-високи от цените на едро. По доклада на ЕК за цените на електроенергията в страните от ЕС за миналата година това съотношение е 2.5-4 пъти по-високи.
 2. Увеличение от 13,5% до 17,5% на цената на тока за индустрията.
 3. Фиксираната компонента („Задължение към обществото“) в България се увеличава двойно (от 18,93 на 37,90 лв. за МВтч) и става 23-24 евро, което нарежда страната ни на второ място след Дания по най-скъпа твърда добавка.
 4. Нито един от преференциалните производители на електроенергия не е нотифициран за допустима държавна помощ. Въпросът е защо не се настоява за ускоряване или стартиране на проверки, съгласно изискването на правилата на ЕК за държавна помощ за опазване на околната среда и енергията (както на правилата от юни 2014 г., така и на предишните правила от 2004 г. /public support for environmental protection and energy/)
 5. Чрез лъжи и манипулации председателят на КЕВР цели да се противопоставят различни слоеве на обществото, за да може мафията да краде необезпокоявано!

ИСКАНИЯТА НА РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ:

 1. Оставка на Иван Иванов от председателския пост в КЕВР, поради показаната от него пълна непригодност.
 2. КЕВР да преразгледа ценовото си решение, без да чака 3-месечен срок, като за целта се направят поправки в закона
 3. Реформи в енергетиката.
 4. Пътна карта за краткосрочни реформи, които да върнат цената до няколко седмици обратно (а не след 3 месеца, когато бизнесът е съкратил работници) и за средносрочни реформи, които да спрат кражбите, разхищенията и узаконения грабеж, и въведат пазарни принципи.
 5. Мораториум върху всякакви енергийни проекти, които водят до преференциални цени.
 6. Да се плаща само на законни ВЕИ, когенерации и дългосрочни договори без прекомерна държавна помощ.
 7. Поетапно спиране на кръстосаното субсидиране, както при цената на топлинната енергия, така и при цената на електроенергия за битовите потребители.
 8. Прекратяване на преференциите за нови ВЕИ инсталации, за да не се създадат нови дефицити. В насоките на ЕК от юни 2014 пише, че всички нови ВЕИ инсталации трябва да продават електроенергията си на пазара от 1 януари 2016 година, а премията да се получава след тръжни процедури между ВЕИ производители.
 9. Промени в Закона за енергетиката, за да може да се облага износът на ток.
 10. Пълна либерализация на пазара на електроенергия.

ДЕЙСТВИЯ:

 1. Национален протест през септември, ако не бъдат изпълнени исканията.
 2. Сигнал до  прокуратурата за престъпните договорите и анексите с американските централи и за други нарушения от производители и търговци на електроенергия.
 3. Сигнал до ЕК за липса на нотификация на държавната помощ за американски централи, ВЕИ-та, заводски централи.
 4. Сигнал до Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси срещу публични лица, които са в конфликт на интереси при гласуване в парламента и при медийни изяви. Искане за отстраняване на депутати.
 5. Иницииране на ревизия на Закона за енергията от ВЕИ и спиране на следващата далавера с оборски тор.