01.12.2016

Бойко Борисов: Поздравявам ви, че като гръбнак на икономиката направихте толкова много

 „Поздравявам ви, че като гръбнак на нашата икономика, банкова система, направихте толкова много през последните години и неслучайно в последното тримесечие на годината сме втори в цяла Европа с 3.6% ръст на икономиката”, заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ 2016, организиран от КРИБ и сп. „Икономика“. 

 „Заедно работим бизнесът да е на светло и да се плащат данъци. Постигнатото до момента не е границата на възможностите ни“, каза премиерът. „Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото“, каза г-н Борисов.

„Вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето и което вие си позволявате. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита“, заяви още Бойко Борисов и допълни, че „надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече. И аз съм „за“ и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. – общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост“, обясни той.

„За съжаление, обстановката е такава – ние никога не сме доволни от себе си. Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара“, каза премиерът. Той смята, обаче, че рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. „Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила“, обясни г-н Борисов.

В отговор на поздравленията от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за получения същия ден в Унгария орден, премиерът обясни, че „ние тук не го оценяваме, но в Европа знаят, че ако се пропука нашата граница, ще приключи Европа“.

В края на речта си г-н Борисов поздрави „Лудогорец“ за спечелената победа срещу „Левски“ и заяви, че те отново ще бъдат сигурни шампиони на България. От своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев благодари на премиера за отличната работа, която е свършило българското правителство.

„Имахме една много ползотворна година, едно добро партньорство с правителството. Свършихме много работа, имахме доста теми с ресорните министри и продължаваме да работим“, каза г-н Домусчиев.

„Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика“ е най-престижният форум за отличаване на бизнеса. Той е традиция, даваща възможност да бъдат отличени най-заслужилите, достойни мениджъри и хората с най-голям принос за развитието на българската икономика“, посочи председателят на КРИБ. „Победителите бяха избрани от независимо жури от 29 човека, представители на всички индустрии. Това са хората от Управителния съвет на КРИБ и те разбират от успешен бизнес“, подчерта Кирил Домусчиев. „Членове на КРИБ са всички големи големи компании и браншови организации в България. Всички ние, членовете и ръководството на КРИБ, полагаме ежедневни усилия, за да може България да бъде едно добро място за живот и за правене на бизнес“, заключи той.