07.12.2015

Бойко Борисов: "Необходимо е да имаме силни защитни механизми"

Малко внимание се обръща на енергийната ефективност, милиарди левове се дадоха по тези програми. Понеже е хубаво, не се отразява много. Това каза премиерът Бойко Борисов на форума на КРИБ и в. Стандарт "Европейска България – стабилност и растеж" в зала "ЕFE" на Хотел "Маринела София". Дискусията е седма по ред в рамките на националната кампания на КРИБ и в. Стандарт "ДА! На българската икономика".

Министър-председателят каза пред членовете на КРИБ, участници в дискусията, че днес магистралите и жп линиите ни съединяват със съседните държави и осигуряват комфорта на гражданите. ЖП линиите ни са основен транспортен коридор, в Китай се отчете много добре. На срещата 16 + 1 в рамките на 4-дневното посещение се видя едно различно отношение между Китай и Европа, смята Борисов.

"Според хората, когато има наводнение, отводнителните системи не са добри. Сутринта гледах Англия, и там ли не са добри отводнителните съоръжения?", запита премиерът и поясни, че е необходимо да имаме силни защитни механизми срещу природните катаклизми." Комините няма значение дали са в България, в Китай или в Германия – озоновата дупка е една, ясен бе той.

Във връзка с проблемите в енергетиката, премиерът поясни, че се очакват документи от Брюксел. Въпреки всичко, обаче, информацията му от НЕК е, че "излизаме на печалба". И до седмица- две се чакат още отговори от дружеството.

Във връзка със санкциите в хранителната индустрия, г-н Борисов подчерта, че санкциите, които ЕС нанесе на Русия, дадоха достатъчно резултат. Съобразяваме се със санкциите, но това не означава, че ще сме щастливи, ако те продължат, смята премиерът.

Чрез проекти може да се стимулира строителният бизнес, каза още премиерът. Досега няма една магистрала, която да не сме я пуснали, Надявам се, че няма да свалим нивото на качество, защото ще има санкции от ЕС. Асфалтът ще го мерим и няма да има компромиси. Бизнесът трябва да знае, че най-големият враг могат да си бъдат те, ако се опитат да хитруват, продължи премиерът.

На въпрос за намаляващия брой туристи у нас, Борисов отговори: Аз съм убеден, че догодина туризмът ще бъде по-добър и руските туристи ще се върнат. Така го усещам.

Относно бежанската криза, Борисов благодари на предишното правителство за изграждането на съоръжението по границата: "Благодаря за далновидната политика".

На финал премиерът сподели подробности относно наситената си програма до края на годината. Действително полагаме усилия и в Европа това се отчита. Всичко това е благодарение на работата на партиите, опозицията, парламент и това, което вие правите. Максимално се опитваме да сме отворени чрез подобни дискусии, завърши Борисов.