12.04.2024

CarbonChain пуска решение за отчитане на емисиите във веригата за доставки на стоки

Доставчикът на софтуер за отчитане на климата CarbonChain обяви пускането на CarbonChain Comply, ново решение за отчитане на въглеродни емисии за предприятия във веригите за доставка на метали и енергия, съобщава esgtoday.com.

Основана през 2019 г., базираната в Обединеното кралство платформа за отчитане на въглеродните емисии на CarbonChain автоматизира проследяването на емисиите с подробни данни на ниво активи, предоставяйки на компаниите и финансовите институции видимост за техния обхват 3 и емисиите от веригата за доставки.

Със събирането на данни от цялата верига на стойността, от добива на суровини до потреблението, платформата дава възможност за проследяване на въглерода и въглероден отпечатък на продукта, както и позволява на потребителите да идентифицират възможности за намаляване на емисиите.

CarbonChain прави поредица от ключови актуализации

Новото решение следва набиране на капитал от $10 милиона от компанията миналата година и е насочено към подпомагане на изграждането на нейните решения за отчитане на въглерода. То включва поредица от ключови актуализации, включително „Carbon Reporting Hub“, нов централизиран център, позволяващ на потребителите автоматично да генерират продуктови въглеродни отпечатъци и отчети за корпоративни емисии, съобразени с Протокол за парникови газове; „Съответствие с CBAM“ за вносители, засегнати от механизма за коригиране на въглеродните граници на ЕС, и „Модул за ангажиране на доставчици“, позволяващ на потребителите да обменят данни с доставчици в подкрепа на жизнения цикъл на продуктите и изчисления на емисиите от обхват 3 за съответствие с CBAM и докладване за устойчивост.

Производителите и търговците са затрупани от сложния пейзаж на отчитането на въглеродните емисии и несъответствията между рамките и изискванията. Индустриите, които са изправени пред някои от най-големите предизвикателства от разкриването на въглеродни емисии, нямат достатъчно яснота как и какво да докладват. С CarbonChain Comply нашите клиенти ще знаят точно какво се очаква от тях – и ще могат да го правят с увереност”, казва Адам Хърн, Главен изпълнителен директор и съосновател на CarbonChain.