10.05.2024

Climeworks отваря най-големия завод в света за извличане на CO2

Climeworks откри най-големия в света оперативен завод за директно улавяне на въздух (DAC) от атмосферата. Новият завод на компанията Mammoth DAC в Исландия е почти десет пъти по-голям от сегашния рекордьор, съобщава Reuters.

Влошаването на изменението на климата и неадекватните усилия за намаляване на емисиите накараха учените от ООН да изчислят, че милиарди тонове въглерод трябва да бъдат премахнати от атмосферата годишно, за да се постигнат глобалните климатични цели.

Технологията DAC работи, като използва технически процес за изсмукване на въглероден диоксид (CO2) от въздуха, който след това се съхранява обикновено под земята.

Заводът Mammoth DAC

Заводът Mammoth DAC има капацитет за улавяне на 36 000 метрични тона CO2 годишно и ще бъде напълно завършен до края на 2024 г.

Това е вторият търговски проект на Climeworks след завода Orca, също в Исландия, който има капацитет от 4000 тона годишно и преди това бе най-големият оперативен обект в света.

“Стартирането на работата в нашия завод Mammoth е още едно доказателство за разширяването на мащаба на Climeworks до капацитет от мегатони до 2030 г. и гигатони до 2050 г.”, коментира Ян Вурцбахер, съосновател и съизпълнителен директор на Climeworks.

Climeworks е част от консорциум, който е избран по програма на САЩ за изграждане на завод с капацитет 1 милион тона. Процесът на отстраняване е енергоемък, но заводите на Climeworks в Исландия се захранват от възобновяеми геотермални електроцентрали в страната.

Критиците на технологията казват, че е скъпа и предупреждават, че фокусирането върху премахването на CO2 може да възпре компаниите да намалят максимално своите емисии.

Climeworks не даде подробности за цената на тон отстраняване в завода Mammoth DAC, но заяви, че се стреми да намали разходите за технологията до $400-600 на тон до 2030 г. и $200-350 на тон до 2040 г.

Плановете на компанията са да повтори своите мегатонни центрове по целия свят, за да достигне глобален мащаб. Тя активно разработва проекти в Норвегия, Кения и Канада и проучва допълнителни потенциални места за директно улавяне и съхранение на въздух.