07.12.2015

Дискусията на КРИБ и "Стандарт": Резултати и обещания

Над 150 представители на фирми, членуващи в КРИБ, участваха в дискусията "Европейска България – стабилност и растеж". Дискусията е седма по ред в рамките на националната кампания "ДА! На българската икономика", организирана от КРИБ и в. "Стандарт".

Дискусията беше открита от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Вицепрезидентът на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева  представи пред бизнеса основни въпроси, свързани с бюджета на ЕС и с работата по еврофондовете. Министър-председателят на България Бойко Борисов и шестима министри – Томислав Дончев, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Лилана Павлова,  Ивелина Василева и Десислава Танева представиха изпълнението на основни ангажименти, поети към бизнеса по време на предишните шест дискусии, и отговориха на въпроси.

Накрая на дискусията бе направено обобщение на резултатите и поетите ангажименти от изпълнителната власт към бизнеса:

Еврокомисар Кристалина Георгиева: "През следващата година няма да има забавяне на европлащания за България. За 2016 година са предвидени 2 милиарда за България, от които 200 милиона ще бъдат дадени авансово. При качествено усвояване на парите фондът ни ще се увеличи с 6%."

Премиерът Бойко Борисов: "До седмица се очаква писмо от Брюксел за тока. Още по-голяма борба със сивата икономика. Догодина ще запишем 1,5% дефицит, но ще гоним и 1%."

Министър Лиляна Павлова: "Повече партньорства в градска инфраструктура. Строеж на нови жилища в Северозападна България. Реформа във водния сектор, кадастъра и енергийната ефективност."