01.05.2024

€300 млн. държавна помощ за френски малки модулни ядрени реактори

Европейската комисия одобри безвъзмездна държавна помощ от 300 милиона евро за Nuward, френски разработчик на малки модулни ядрени реактори (SMR). Средствата ще се изразходват за тестване на технологията, а финансовата подкрепа е повече от очакваната преди началото на проекта, предава Euractiv.

SMR варират в капацитет за производство на електроенергия от 2 до 300 MW. В зависимост от техния размер те могат да отговорят на локално търсене на електричество или топлина в изолирани общности или на промишлени обекти, а също и да заменят електроцентрали, работещи с въглища и газ.

Със своя реактор от 300 MW в процес на разработка, дъщерното дружество на EDF Nuward иска да играе роля в замяната на останалите в Европа електроцентрали, захранвани с въглища.

Компанията се стреми проектът да стартира през 2030 г., с въвеждане в експлоатация преди 2035 г., като времето повече или по-малко съответства на амбициите на Европейската комисия.

Развитие на проекта

Комисията коментира, че с тази схема за държавна помощ, Nuward навлиза в третия етап от своето пететапно развитие, като се фокусира върху усилията за научноизследователска дейност до началото на 2027 г. Този етап включва „навлизане в детайлите на дизайна на цялото оборудване и изработване на пълен модел на електроцентралата, обясниха от Nuward.

„В същото време се уверяваме, че цялостната система е съгласувана и че след като всички компоненти бъдат сглобени, те ще гарантират правилна работа с очакваната производителност“, добавиха от компанията.

С други думи, целта на мярката е да се тестват и изпробват модулите и компонентите на бъдещите SMR, за да се гарантира, че те могат да бъдат произведени в промишлен мащаб.

Безвъзмездните средства също са насочени към подготовка на демонстрациите за безопасност, необходими за одобрението на проекта от националните органи за ядрена безопасност.

500 милиона евро обща подкрепа

Последното съобщение за финансиране следва схема за държавна помощ от 50 милиона евро, обявена през декември 2022 г., която подкрепи втория етап на развитие на Nuward.

Общата обществена подкрепа за инициативата се очаква да достигне 500 милиона евро благодарение на реч на френския президент Еманюел Макрон през февруари 2022 г., в която той обяви „ядрен ренесанс“.

„Благодарение на това финансиране, предоставено от държавата за разработването на Nuward SMR, Nuward се възползва от подкрепа, сравнима с тази на своите конкуренти, особено американски“, заявиха от компанията.

Индустрията твърди, че SMRs ще отключат значително намаляване на разходите за ядрена енергия и съществува международна конкуренция между САЩ, Русия, Китай и Европа за лидер в тази нова технология.

Подкрепа от Комисията

Европейската комисия превърна SMR в ключов компонент от усилията си за декарбонизация на икономиката на ЕС до 2050 г. и подкрепя индустриалния алианс SMR, който официално стартира през февруари тази година.

Алиансът ще обедини ключови заинтересовани страни от сектора, като политици, представители на индустрията и гражданското общество, в съответствие с подобни усилия за разработване на електрически батерии, слънчева енергия и водород.