19.04.2024

ESG вече не е опция, а императив за успешните компании

Конференция на тема „ESG и Глобалните цели. Практически насоки за фирмите“ се проведе днес в София. Събитието, на което ESGnews.bg e медиен партньор, беше организирано от Confindustria Bulgaria с цел да насърчи глобалната и устойчива икономика, предоставяйки на бизнеса необходимите насоки.

Концепцията ESG вече не е опция. ESG е императив за компаниите, които искат да успяват.“

С тези думи конференцията беше открита от председателя на Confindustria Bulgaria Роберто Санторели.

Зелените инициативи не бива да се правят само защото се изискват от закона, а трябва да се правят с едно наум за въздействието върху околната среда, самата компания и нейните служители“, добави още той.

В същия дух се изказа и главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева.

Само няколко дни преди Деня на Земята сме свидетели на поредните температурни аномалии. Март беше десетият месец поред, в който бяха отбелязани температурни рекорди. Всъщност ние не сме само свидетели, ни сме потърпевши от изменението на климата. В момента не е време за стратегии, а за практически действия, а начинът те да се осъществят е през ESG“, заяви Минчева.

Тя посочи и примери, през които УниКредит Булбанк вече имплементира ESG – раздяла с пластмасата, ефективно използване на осветление, използване на зелена енергия и финансиране на зелени проекти, превръщане на самите служители в посланици на устойчивостта, разписване на пътна карта с поетите ангажименти.

Какво всъщност представлява устойчивостта? Това е способността на бизнеса да запази собствените си функции и дейности, ползвайки ресурсите така, че да може да функционира и в бъдеще без да ги изчерпи. Ето защо бизнесът трябва да се съобразява с ESG изискванията – не защото те са някаква норма, а за да си гарантира съществуването и занапред. И затова всички компании трябва да инвестират в ESG дейности“, заяви Елена Матеева от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Гост на форума беше и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

Има редица големи чуждестранни компании, който имат намерение да инвестират в България. В повечето случаи те са с иновативни производства, ползват възобновяеми енергийни източници и имат изисквания цялата енергия, която използват, да бъде зелена. Ето го проблема – ако ние не може да отговорим на тези изисквания, то инвестицията няма да се осъществи. Клиентите и акционерите в тези компании държат на тези изисквания, защото всички тези големи международни играчи вече изповядват ESG философията. За щастие в България сме доста напред със зелената енергия. Има много места, на които това вече се случва“, заяви Ненова.

Аделина Миткова, старши мениджър в Deloitte за България пък говори за законодателното въвеждане на ESG отчитането в България, като постави фокус върху поправките в Закона за счетоводството. Очакванията са те да са приети до началото на юли, а около 780 български компании да трябва да подават специални ESG отчети

Целта на регулацията не е да обремени компаниите, а напротив – да се добави определена информация от компаниите, без те да се затрудняват“, обясни Миткова.