18.02.2020

Евгений Иванов: Плоският данък е свещена крава, отношението към него трябва да е като към такава

 

Ще подкрепим по-висок данък сгради, но само ако въведем за тях нещо като валутен борд 
Осигурителният доход може да се вдига плавно и само паралелно с тавана на пенсиите

 

Последната мисия на МВФ приключи и както обикновено получихме препоръки. Някои съвпадат с идеите и на финансовия министър Владислав Горанов. Как работодателите гледат на офертата да вдигнем данък сгради, г-н Иванов?

– Мисията на фонда бе и при нас, те винаги искат мнението ни като най-голяма работодателска организация. Не сме обсъждали техните препоръки. Имаше много въпроси от тях, те получиха и нашите препоръки. Въпроса за данък сгради обсъждахме с кмета Фандъкова в бизнес съвета към общината. Имаше и контраискане – какво бихте направили, ако повишите данък сгради. Оценката бе, че може да се мисли в такава посока единствено и само за подобряване на инфраструктурата на града. Ако парите се харчат разумно, ако въведем нещо като валутен борд само за данък сгради, сме готови да подкрепим такава мярка. Така те ще отидат за доброто на града, за чистотата на въздуха, за зеления пояс, който бе започнал да изчезва.

– Заменете плоския данък с пропорционално облагане, е вторият съвет. Отношението ви към такава стъпка?

– Плоският данък е нещо, което е като свещена крава, отношението към него трябва да е като към такава – не трябва да се пипа. Исторически това е постижение на КРИБ. Въведохме го след задълбочено проучване на криенето на данъци и събираемостта. Убедихме тогавашния премиер и финансов министър, помогна и ДПС. И Петър Кънев, който оттогава досега е Мистър икономика. Решихме, че ставката на данъка трябва да е под цената на една офшорка, и след като паднем под нея, никой няма да се занимава с това да си крие парите навън. Ефектът бе поразителен, имаше скок в събираемостта с 1/3 през първата година. Когато една държава е във валутен борд, не може да печата пари, за да вдига заплати, единственият начин е да има висока събираемост на данъците.Така че благодарим за съвета, но отношението към плоския данък трябва да е като към свещена крава, иначе се връщаме в годините на износ на капитал.

– Да, но фондът казва, че плоският данък храни неравенството, а то е проблем.

– Фондът не е армията на спасението, ще си говорим културно и възпитано, но твърдо. Неравенствата има начин да бъдат третирани в следданъчната фаза. Това означава – парите са събрани по този начин, по тази данъчна скала и след това търсим най-добрия вариант да помогнем на тези, които имат нужда от помощ. Ние не сме черни капиталисти и изедници, никой не иска да вижда бедни и страдащи около себе си.

– Съвпадат ли вижданията ви за по-висок максимален осигурителен доход?

– Максималният осигурителен доход е интересна величина. По принцип няма начин той да бъде задържан изкуствено – рано или късно се вдига. Това обаче трябва да се случва много внимателно, плавно и в паралел с освобождаване на пенсиите от таван. Решението трябва да се взема след внимателни актюерски разчети. Не трябва да се бърза, тъй като изчезва доверието в системата. А него в момента го има – хората вече сами питат на колко съм осигурен, търсят собствен контрол над партидите си.

– Всяка от мерките, които фондът препоръчва, е алтернативна и се цели в намаляване на неравенствата в доходите, които у нас са тревожно високи. Как може да се случи?

– В момента пазарът на труда е такъв, че се търсят поголовно работници и се предлагат заплати над пазарните. Има толкова свободни места, че ако някой се чувства в неравностойно положение, може да потърси и да намери своето място. Ако трябва да се преквалифицира, ще положи усилия. Да не забравяме,че в целия свят започва едно зелено движение – да защитим околната среда и да премахнем неравенствата. Фондът винаги е бил свързан със затягането на коланите и явно са решили да поработят върху имиджа си. Ние обаче можем да си позволим лукса да не го правим. Левът е стабилен, бордът е стабилен, ще намерим други механизми.

– Проф. Стив Ханке обаче е на друго мнение. Видя заплахи за борда, предрече обезценка на спестяванията…

 – Човешката завист няма граници. Защо нещо ще става без мен! Не бих коментирал човек, който обижда без задръжки висши представители на управлението. Не може поименно да се цитира финансовият министър и шефът на бюджетната комисия без никакви доказателства. Нагнетява се напрежение, което, не дай боже, изглежда свързано с оня хор, който не иска да сме част от Европа, а от Евразия.

Румяна Денчева, в. 24 часа