05.11.2020

Евгений Иванов: За България политиката на Байдън е по-добра от тази на Тръмп

Демократ или републиканец? Как ще се отрази изборът на президент на САЩ върху икономиката на България? За да даде отговор на този въпрос Dir.bg потърси за мнение изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов. 

– Г-н Иванов, каква е основната разлика при управлението на Америка по време на президент републиканец и при демократ?

Републиканците, преобладаващо са "изолационисти". Те се придържат към доктрината "Монроу" от началото на 19-ти век. Тя гласи: "Америка за американците". При нея всеки опит на Европа да влезе в Америка се счита за агресия и нападение спрямо САЩ. Важи и обратното – Америка няма да закача Европа и нейните колонии.

Това управление за нас не е никак добро. Припомням ви, че Тръмп посегна на най-добрите си съюзници, като Германия и НАТО. Същевременно той преговаряше със Северна Корея и с талибаните. А това не е в наш интерес.

Ако републиканците останат на власт за нас е от полза, че икономиката на Америка ще върви добре, както винаги се случва при едно дясно управление. Чисто външнополитически обаче България ще загуби много.

Ако Джо Байдън дойде на власт ние ще имаме връщане към принципите на глобализма и на интернационализма в американската политика. Това вече е глобалният подход на Америка, който гласи: "Америка има глобални интереси и глобални отговорности".

– Кой от кандидатите за американски президент ще е по-добърият избор от позицията на България?

Ние искаме Америка да има президент, който да мисли за НАТО, Балканите и България, а също и за проблемите, които имаме от страна на Русия. Хубаво ще е същевременно икономиката на САЩ да върви така, както при Тръмп и Рейгън.

Пожеланието ми е, ако Байдън дойде на власт да забрави за левите си идеи и да се придържа към политика, при която икономиката е в основата на всичко. Същевременно да бъде глобалист, каквито са били винаги демократите.

Имаме нужда от здрав съюзник, който да мисли за нас и да работим активно.

– Ще ни разкажете ли нещо повече за президента Тръмп?

Познавам лично Доналд Тръмп. Имам четири вратовръзки от него – две червени и две сини.

Помня го, както бизнесмен – беше нахъсан и активен, а сега след третия фалит започна да се лута между доброто управление на активите като бизнесмен и външната политика, която му е леко чужда.

В началото той изпусна управлението на коронакризата, след което реши да продължи в същия дух. Може би, именно политиката спрямо коронавируса ще го събори.

Евгений Иванов е Посланик на България към Европейския съюз в Брюксел в периода 1993-1997 г. Дипломатическата му кариера включва и позициите на трети секретар в Мисията на България към ООН в Ню Йорк, директор в Министерство на външноикономическите връзки, заместник национален координатор по програма ФАР за България, координатор на всички финансови помощи за България от Япония. Той има магистърска степен по Международни отношения от Дипломатическата академия във Виена.