08.12.2023

Евгений Иванов: За тези 20 години ИСС се превърна в парламента на гражданското общество

Икономическият и социален съвет (ИСС) утвърждава и отстоява прякото участие на организираното гражданско общество в процесите на вземане на решения, допринася за икономическото и социално развитие и за утвърждаването на демокрацията в България. Това е записано в декларацията, приета по време на форума „20 години Икономически и социален съвет на Република България“, който се състоя в Министерския съвет на 8 декември 2023 г.

„През годините Икономическият и социален съвет се оформи като най-високо експертния съвет с комбинация от политически опит, експертни знания, различни мнения, които се сблъскват по културен и цивилизован начин“, каза премиерът Николай Денков. Той благодари на съвета за работата му и подчерта, че докладите, които ИСС публикува, се ползват с високо доверие и правителствата знаят, че това е „най-доброто, на което можем да разчитаме днес“.

„Вече 20 години ИСС е място за диалог и консенсус. Той стои стабилно, устойчиво и балансирано, и е авторитетен глас. В годините съветът е дом на колоритни личности, доказани експерти“, посочи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Председателят на ИСС Зорница Русинова подчерта, че мисията, която преди 20 години си е поставил законодателят – да създаде първия демократичен консултативен орган в България, който дава възможност на бизнеса, работещите и гражданските организации активно да участват във вземането на решения, работи. Във време на здравни, икономически и политически турбуленции ИСС е показал, че може да бъде коректорът на изпълнителната и законодателната власт, и да дава истината на гражданите в страната, посочи Зорница Русинова.

В тържествената сесия със специално видеообръщение участва и българският еврокомисар Илияна Иванова. Тя отбеляза ключовата роля на Съвета в социалното и икономическото развитие на страната, както и ролята му за членството на България в ЕС.

За тези 20 години ИСС се превърна в парламент на гражданското общество, изтъкна Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ. Той припомни факти от създаването на ИСС преди 20 години. 

„Началото на съвета беше трудно. Почти 3 години траяха усилията, докато бъде проведена първата сесия и бъде избран председател. Началото беше през февруари 2001 г, а записът бе направен на 22 декември 2003 г. През този период, по подобие на Американската конституция, много скоро бе приет закон и за изменение и допълнение на вече приетия закон за ИСС и бяха нанесени необходимите корекции, така че той да се превърне в парламента на гражданското общество”, отбеляза Евгений Иванов. По думите му последната година е била уникална заради свършеното в ИСС във връзка с еврозоната и Шенген. „Ние сме първите, които предложиха на гражданското общество документ, който показва, че еврозоната и Шенген са правилният път на развитие на България, много преди правителството да започне да говори по темата“, каза Евгений Иванов.

В тържествената пленарна сесия участваха министри, чуждестранни гости, посланици. Връчени бяха награди за заслуги за утвърждаването на ролята на организираното гражданско общество.