20.01.2009

Еврокомисарите Баро и Кунева откриха конференция, съорганизирана от КРИБ

"България в Европейския съюз: две години по-късно и пътят напред" – на тази тема беше посветена конференцията, открита на 20 януари 2009 г. в София от еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Жак Баро и от еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева.  Конференцията бе организирана от Институт "Отворено общество" – София, Центърът за либерални стратегии и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Тя фокусира вниманието върху ролята на гражданското общество в България за насърчаване и стимулиране на борбата с корупцията и организираната престъпност. Участие във форума взеха министърът на правосъдието Миглена Тачева, министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, депутати, представители на политически партии и на неправителствени организации.

Еврокомисарят по правосъдие и вътрешен ред Жак Баро потвърди, че действието на механизма за сътрудничество и контрол, по който Еврокомисията наблюдава напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде продължен докато не бъде отговорено на всички критики от страна на Европейската комисия. Основната цел на механизма е да помага на България, затова не мога в момента да кажа колко ще продължи той, заяви Баро и допълни, че това зависи от напредъка на България. Необходимо е да има съдебни присъди както за тези, които приемат подкупи, така и за тези, които ги дават. Задачата на България е ясна – пълна независимост на съдебната система, прозрачност на следствието, борба с корупцията по всички нива и борба с организираната престъпност. Еврокомисарят Баро допълни, че ЕС очаква конкретни резултати от българския екшън план за преодоляване на проблемите с корупцията и организираната престъпност. Брюксел ще излезе с междинен доклад за развитието на реформите в България през февруари, а по-пълен ще бъде изготвен през лятото. Баро обаче отказа да коментира предварително какво ще съдържа февруарският доклад и какви ще са неговите изводи. България обаче трябва да отговори на очакванията на останалите страни-членки за напредък, заяви еврокомисарят. Баро отново изрази позицията на Брюксел за необходимостта от спешни и видими мерки за борбата с корупцията и организираната престъпност, като по думите му, за целта е нужно да се мобилизира цялата страна – политическата класа, бизнес средите и гражданското общество. Той допълни, че проблемите с корупцията пречат на чуждестранните инвестиции в България и като еврокомисар по правосъдието и вътрешния ред често получава жалби както от граждани, така и от фирми за случаи на корупция. Необходими са дела срещу големите фигури, за да се изчисти образа на България, категоричен беше Баро и допълни, че България не може да изиграе своята географска и политическа роля в ЕС, докато не се "пребори с тези ендемични думи" – корупцията и престъпността. Представителят на ЕК обясни, че е тук като приятел на България и ще защитава позицията й в Комисията.

За да достигнем целите, никоя цена не е достатъчно висока, каза европейският комисар по защита на потребителите Меглена Кунева. "Ако и след тази конференция не се случи нищо – ние ще сме в онова познато и много уютно местообитание, в което се радваме на това, че можем да мислим. Освен да можем да мислим, трябва да можем и да действаме. Ние се дистанцираме от двете важни за България думи – промяна и съгласие. Не сме много сигурни дали ще ни хареса това, което предстои. Ние казваме – "плащаме болезнената цена на промяната", но хайде да спрем с тази лексика! Ние плащаме цена и за това, че не сме се променили и в икономиката, и в обществения живот. Там, където сме се променили, можем да се радваме на успеха и това е нещо, което ни се изплаща", каза Кунева. В забавящ се икономически растеж на България й е необходима по-добра съдебна система, за да се чувства сигурно. "Сигурността и доверието са нашата валута в икономиката, когато отчетността започва да се оформя в истинския й смисъл". Трябва да започнем промяната веднага – категорична бе тя. "Не се притеснявам да кажа: моля ви помогнете на съдебната система, на страната ни да се чувства онова върховенство на закона", призова всички участници Кунева. Според нея е необходимо да бъде направена програма – вътрешна пътна карта, която постави всички неотложни задачи и месец след месец да се отчита под контрола на гражданското общество какво е свършено. "Имаме нужда от цялата си водя да не останем само на нивото на приказките", каза още тя. "Чувството на нетърпение е достигнала точно тази температура, която е необходима, за да започнем да действаме веднага. Надявам се, че тази пролет за нас ще настъпи сега през януари. Съдебната система се нуждае от лидери, както и България се нуждае от лидери", посочи още еврокомисар Кунева.

ЕС играе две основни роли за България – партньорска подкрепа, особено важна при преодоляване на финансовата и енергийната криза, и дисциплинираща чрез мониторинга върху съдебната система. Това заяви Иво Прокопиев, председател на КРИБ. По отношение на газовата криза той се обяви за създаването на единна енергийна политика на ЕС и общ енергиен пазар, както и ЕС да има обща позиция при преговорите с Русия. Българският бизнес иска компенсации и да бъде използвано членството на България в ЕС, включително и правото й на вето, като средство за натиск върху Русия и Украйна. България няма реален достъп до еврофондовете, точно когато има най-голяма нужда от тях, заяви председателят на КРИБ и поиска в най-кратък срок да бъде възстановен достъпът до тях. Нужна е дискусия за ускоряване на преговорите за влизане на страните с валутен борд в европейския валутен механизъм и еврозоната. Това се отнася за България и трите балтийски страни, допълни Иво Прокопиев.

"Проблемът не е в липсата на осъдителни присъди, те идват бавно. Провалът на обвинението по знаково дело може да засенчи ефекта от хиляди осъдителни присъди". Това заяви главният прокурор Борис Велчев по време на конференцията. Велчев каза още, че областите на действие на организираната престъпност и техните носители не са тайна за правосъдната система и е само въпрос на време да има резултати срещу тях. 

"За мен не е сензация срещата с Жак Баро, ние се виждаме с него и имаме добро сътрудничество и взаимодействие. За мен не е сензация и участието на НПО-тата в тази конференция", каза министърът на правосъдието Миглена Тачева. Според нея обаче е добър сигнал, че за първи път са се събрали на едно място представителите на всички отговорни институции на държавната власт, както и представителите на европейските институции, с които страната ни работи по реализацията на съдебната реформа. "Това е добър знак, че доверието започва да се възстановява", каза Тачева.

Председателят на ВАС Константин Пенчев обвини Висшия съдебен съвет, че не кадрува качествено и призова гражданските структури да осъществят един по думите му "свиреп мониторинг" върху него. Според председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Минчо Спасов трябва да има "свиреп контрол" върху администрирането на съдебната власт, от страна на Висшия съдебен съвет върху съдиите и върху прилагането на закона за конфликт на интереси.

Механизъм за сътрудничество и оценка трябва да продължи точно толкова, колкото страната ни да преодолее своите несъвършенства. Ще спечелим, ако този механизъм прехвърли мандата на това правителство. Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Броят на присъдите и на влезлите в сила съдебни актове е също толкова важен, колкото и превенцията, която трябва да се прилага за предотвратяването на престъпността и корупцията, смята Грънчарова. Според нея обаче се оказва, че съпротивата е по-голяма от мотивацията за постигането на реформи. Министърът изтъкна, че страната ни е работила за постигането на желаната превенция – промените в закона за политическите партии и тяхното финансиране, забраната на замените с гори, затварянето на безмитните магазини. Шестте показатели, по които ни оценява ЕК, могат да са и по-добри, допълни още Грънчарова. Според нея на България й предстои много работа.

За голямата част от неправителствените организации и за политическата опозиция в България срещата с еврокомисаря по правосъдието Жак Баро е възможност да се говори за истински диалог с Европейската комисия. Това каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според Цветанов е добре, че европейският комисар е могъл да чуе директно мнението на българските неправителствени организации. Според председателят на ГЕРБ страната ни има два –три основни приоритета – единият, от който и най-важният – национална стратегия, която да бъде създадена на базата на политическия консенсус на всички политически формации и в диалог с неправителствените организации. "Защо в един и същ мандат се проведоха две противоположни реформи в МВР? Това доведе до демотивация на българските полицаи", попита Цветанов. Според него – именно това е създало възможност за организираната престъпност в страната ни. Оценката за напредъка на България трябва да дойде от европейските институциите и от опозицията в страната, смята Цветанов.

Председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Минчо Спасов поиска свиреп контрол във всички области на съдебната система. "Недостатък на всички нас е, че не обяснихме достатъчно на гражданското общество защо създадохме Инспектората на ВСС – а това е органът за жалби срещу съдиите. Ще приемем всяко предложение за създаване и включване в закон на механизъм, по който да се осъществяват кадровите решения в съдебната власт", каза депутатът от НДСВ.

""""