07.03.2024

ExxonMobil и Shell с мащабен проект за CCS в Сингапур

Консорциумът S-Hub, включващ ExxonMobil Asia Pacific и Shell Singapore, бе избран да работи с правителството на Сингапур като водещи разработчици за трансграничен проект за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), предава esgnews.com.

Отговарящият за нисковъглеродните решения на ExxonMobil за Азиатско-тихоокеанския регион Иртиза Сайед заяви:

Радваме се, че сме избрани да ръководим тази възможност в сътрудничество с EDB, Shell, местните власти и други индустриални партньори. Нашият богат опит в управлението и изграждането на сложни трансгранични проекти, съчетан с нашите основни възможности в областта на CCS, ни дава увереността, че Сингапур и регионът ще ускорят преминаването си към нетната нула.“

S-Hub и Съветът за икономическо развитие на Сингапур (EDB) подписаха Меморандум за разбирателство за координиране на планирането и разработването на проект за CCS, способен да улови и съхранява постоянно най-малко 2,5 милиона тона CO2 годишно до 2030 г. Ангажиментът за продължаване ще бъде предмет на окончателни споразумения между страните.

Глобалният вицепрезидент на Shell за CCS Бернхард Куделка каза:

Като водещи разработчици на CCS с ExxonMobil, ние сме горди да допринесем за плановете за декарбонизация на Сингапур. С нашия глобален и дълбок опит в разработването на центрове за CCS с над 10 милиона тона въглероден диоксид, уловен до момента, ние имаме необходимия опит в обединяването на множество партньори и емитери, за да създадем сложна трансгранична CCS мрежа.“

CCS е едно от малкото доказани и безопасни решения за намаляване на емисиите на CO2 в мащаб днес от тежки промишлени сектори, каквито са например стоманената, нефтената и циментовата индустрии.

Проектът S-Hub планира да улови и сигурно съхранява емисиите на CO2 от Сингапур дълбоко под земята или под морското дъно. Местата за съхранение ще бъдат избрани след подлагане на строг анализ, за да се гарантира тяхната годност.

Изпълнителният вицепрезидент на EDB Лим Уей-Лен заяви:

Улавянето и съхранението на въглерод има потенциала да бъде ключов път за декарбонизацията за Сингапур, особено за трудни за намаляване на емисиите сектори, като енергетика, производство на химикали, електроенергия и отпадъци. Имаме удоволствието да назначим S-Hub за проучване и разработване на CCS проект с партньори в региона. Това е част от продължаващите усилия на правителството да изгради портфолио от мерки за декарбонизация, за да реализираме нашите цели по отношение на изменението на климата.“

Еквивалентът – замяна на 1 милион бензинови автомобили с електромобили

Според анализ на ExxonMobil улавянето на 2,5 милиона тона е приблизително еквивалентно на замяната на приблизително 1 милион бензинови автомобили с електрически превозни средства. Анализът се основава на предположения за САЩ през 2022 г., включително средно изминато разстояние, горивна ефективност, среден въглероден интензитет на електрическата мрежа, ефективност на зареждане на електрически превозни средства и други фактори. Бензиновите автомобили включват лекотоварни камиони и SUV.