09.06.2024

Fast deco: Тъмната страна на бързото обзавеждане с евтини мебели

Бързата мода попадна в светлината на прожекторите през последните години, като много потребители полагат усилия да избягват да купуват евтини, масово произвеждани дрехи. Сега се появява още един вреден за околната среда пазар, предава Евронюз.

Fast deco, както беше наречено в скорошен доклад, се отнася до евтини мебели и декорации за дома, произведени в насипно състояние. Подобно на облеклото, тези мебели са евтина имитация на висши модни тенденции и бързо се заменят от следващата мания. Fast deco е също толкова вредно за околната среда, колкото и бързата мода

Скорошен доклад на френски екологични асоциации призова за нарастващото въздействие върху околната среда на вредната тенденция. Zero Waste France, Les Amis de la Terre и Réseau National des Ressourceries et Recycleries казват, че екологичният проблем е сравним с този на бързата мода.

Авторите съобщават, че Fast deco и бързата мода споделят един и същ бизнес модел: огромни количества евтини продукти и бързо обновяване на колекциите. Търговските празници като Свети Валентин и Деня на майката се използват за пускане на нови колекции и стимулиране на покупките.

Както при модата, Fast deco се възползва основно от социалните медии. Този бизнес модел се използва от вериги като Zara Home, H&M и Shein.

„Очевидно е, че гигантите на бързата мода, електронната търговия и масовата дистрибуция, но също и нововъзникващите играчи в търговията и електронната търговия, направиха всичко, за да засилят тази тенденция, за да направят най-голяма печалба, с катастрофални последици за планетата“, казва Полин Дебрабандере, координатор на Кампанията за нулеви отпадъци във Франция.

Бум заради COVID пандемията

По време на COVID много хора инвестираха в обновяване на домовете си, което доведе до бум на покупките.

Проучване, публикувано във френския финансов вестник Les Échos, показва, че между 2017 г. и 2022 г. броят на мебелите, пуснати на пазара във Франция, се е увеличил с 88 процента.

В момента 46 на сто от купувачите на продукти за обзавеждане на дома вече подновяват елементите на всекидневната си поне веднъж годишно. С увеличаването на покупките се е увеличило и количеството отпадъци. Между 2014 г. и 2020 г. отпадъците от мебели във Франция са се удвоили.

Днес екоорганизациите събират 1,3 милиона тона отпадъци от мебели. Почти половината от тях не могат да се използват повторно, не подлежат на ремонт и рециклиране и се изгарят в пещи или се заравят в сметища.

„Изправен пред насищане на стоки, секторът на мебелното обзавеждане избира да ускори производствения си темп към нива, които са неустойчиви за планетата, винаги с една и съща цел: да създаде желание от повърхностни нужди. Във време, когато планетарните лимити са превишени, трябва спешно да регулираме сектора, за да ограничим прекомерното потребление на ресурси“, казва Пиер Кондамин, мениджър на кампанията за свръхпроизводство в Les Amis de la Terre.

Екологичните групи се застъпват за повторна употреба и ремонт

Екологичните организации искат бързото разграждане да бъде заменено с култура на повторна употреба и ремонт.

Според оценка на RREUSE, европейска мрежа от предприятия за повторна употреба, членовете са успели да спестят около 1 милион тона стоки и материали от депата през 2022 г.

Това спестява еквивалента на годишните емисии на CO2 на повече от 108 000 европейски граждани.