29.06.2011

Финансовите ангажименти към "Евро плюс" са самоубийство за бюджета

С Евгений ИВАНОВ, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, разговаря Соня ГЪЛЪБАРОВА, вестник ТРУД:

– Защо КРИБ поиска ревизия на позицията на България за присъединяване към Пакта за стабилизиране на икономиките в еврозоната, известен като "Евро плюс", г-н Иванов?

– В този пакт има един пакет положителни мерки и един пакет мерки, който ни кара да бъдем много внимателни и в крайна сметка да сме против подписването на "Евро плюс" в този му вид.

Притесняват ни финансовите ангажименти за участие в механизма за стабилност. Първият фонд, който ще бъде създаден за стабилност на системата, ще финансира проблемните държави. Ние не сме такава държава, а същевременно от нас ще се искат по груба сметка някъде около 17% от брутния вътрешен продукт, което в номинал е не по-малко от 8-9 милиарда лева. И да искаме, не можем да предоставим тези средства, а в сегашната ситуация това ще е самоубийство за бюджета на държавата.

Освен това не може България, която в момента дори още не е влязла в еврозоната, да плаща сметките на държави като Гърция и Ирландия и на такива като Испания и Португалия, които вече са се наредили на опашката.

– Значи не можем да поемем такъв финансов ангажимент?

– Изключено, защото не сме в състояние да го изпълним. Но има и друго. Опасяваме се, че ще ни бъдат наложени данъчни ставки, които да елиминират единственото ни видимо конкурентно предимство сега – ниското данъчно облагане.

– Има ли опасност при ратификация на пакта в сегашния му вид това да доведе до промени в осигурителната и в пенсионната система?

– Такава опасност е съвсем реална, защото сегашният модел на пакта предвижда Европейският съюз да дава рамката не само за данъчното облагане, но и за образуване на доходи, на пенсии и т. н. Затова искаме да има преразглеждане и корекции в пакта или пък да се присъединим към него така, както Полша го направи. Да обявим, че подкрепяме, приемаме, но без финансови импликации за страната ни.

– В официалния дневен ред на срещата на върха на ЕС в края на тази седмица темата "Евро плюс" липсва, но се появиха очаквания премиерите да представят позициите на държавите си. Каква позиция от българския премиер Бойко Борисов очаквате?

– Може би след консултациите, които се провеждат напоследък, премиерът ще разбере, че трябва да даде крачка встрани и да се присъединим подобно на Полша примерно. Това да стане с известна ревизия на позицията ни и да се каже, че за България финансовите ангажименти няма да важат. Нито можем да имаме нови данъчни ставки, нито сме готови да финансираме държави, чиито финансови и осигурителни системи са се провалили.

Възможно е и самият модел на пакта да бъде преразгледан, защото той не засяга само нашата страна, но и членките на ЕС от останалите източноевропейски държави.

23 юни 2011 г.