30.04.2024

From Coal Ash to Solar Cash: Уебинар показва скритото богатство на зелената енергия

Какво е необходимо, за да се освободите от въглищното минало и да посрещнете по-слънчево бъдеще? Може да звучи като безсмислица, но реалността е, че за много общини и техните жители, предприемането на тази стъпка е изпълнено със страхове и опасения за загуба на работни места, бедност и обезлюдяване.

И все пак, вече има много примери в Европа, при които преходът от енергия, получена от въглища, към енергия от възобновяеми източници, вече се е случил и то доста успешно. Най-новият уебинар на TheMayor.EU иска да демонстрира именно това на общините в ЕС – че има начин и има налични средства за покриване на разходите.

Имаме удоволствието да ви поканим на уебинара, озаглавен „Seizing the Chance: From Coal Ash to Solar Cash“, който ще се проведе на 4 юни (11:00 българско време на английски език) с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и ICLEI Europe. Регистрацията е безплатна, но задължителна на този линк.

Пари, вместо празни обещания

Говоренето за Зелената сделка и устойчивия преход се превърна в нещо обичайно за ежедневието на европейците, но мнозина, включително местните власти, ги разглеждат повече като модерни думи, лишени от съдържание. Организаторите на уебинара са взели предвид този контекст, поради което представител на ЕИБ ще направи презентация за наличните възможности за финансиране в подкрепа на общинските и регионалните администрации в стремежа им към енергиен преход. Нещо повече, ще има общински представители с разнопосочен опит, за да представят своите страхове и своите постижения.

Лектори от един от българските въглищни региони, които са на път да започнат икономическата си трансформация, ще опишат подробно специфичните препятствия и опасения, които преобладават в тяхната среда. Представители на европейски общини ще покажат конкретни примери как са се справили креативно с този проблем.

Енергийният преход е сложен, многостранен процес, който изисква повече от финансиране или бюрократична проницателност. Предстоящият уебинар ще има за цел да демонстрира, че това също е въпрос на разчупено мислене.

Регистрирайте се тук, за да получите линк за Zoom и да участвате в събитието.