30.04.2024

G7 обсъжда крайната дата за затваряне на въглищните централи през 2035 г.

Министрите на енергетиката от групата на седемте богати държави (G7), които се срещат в Торино (Италия), обсъждат определянето на обща целева дата през 2035 г. за затваряне на техните електроцентрали, работещи с въглища, предаде Reuters, цитирайки свой източник.

Министрите на околната среда от G7 ще се срещнат за четири сесии в рамките на два дни в двореца Венария. В разговорите ще участват и делегации от Дубай и Азербайджан, както и Бразилия, която е домакин на G-20 тази година.

Споразумението за въглищата ще отбележи значителна стъпка в посоката, посочена на COP28, срещата на върха на ООН за климата в Дубай миналата година, за преход от изкопаеми горива.

“Дипломатическите преговарящи за страните от G7 (Италия, Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада и Япония) обсъждаха въпроса до късно в неделя, като една страна все още се противопоставяше на този ход”, казва източникът, пожелал да остане неназован.

Демонстранти се събраха в Торино в неделя вечерта, подпалвайки снимки на лидери на G7, които според тях не правят достатъчно за борба с климатичните промени, и скандираха лозунги, включително „Те 7, ние 99%“.

G7 иска да увеличи производството на ВЕИ 

Освен че търси сделка за прекратяване на използването на въглища в производството на електроенергия, Рим, който в момента е ротационен председател на G7, също има за цел да стимулира усилията за развитие на капацитет за съхранение на батерии и стимулиране на инвестициите в електрическите мрежи, твърдят източниците.

“Блокът G7 може да посочи необходимостта от шесткратно увеличение на капацитета на батериите – критичен за съхраняване на възобновяема енергия, която е непостоянна – до 2030 г. спрямо нивата от 2022 г.”, казва един от източниците.

Ядрената енергия и биогоривата са два други важни въпроса в дневния ред на Италия за срещата и тя иска да види и двата енергийни източника в окончателното комюнике сред опциите, които страните от G7 могат да изберат за намаляване на използването на изкопаеми горива в производството на електроенергия и транспорта.

Според италианското дясно правителство, ядрената енергия трябва да играе важна роля в постигането на целта на страната за нулеви нетни емисии за 2050 г., въпреки че ядрената енергия бе отхвърлена на национален референдум през 2011 г.

Министърът на енергетиката Джилберто Пичето Фратин заяви в неделя, че Рим се надява да убеди Европейската комисия “да признае, че биогоривата могат значително да намалят емисиите (въглероден диоксид) от превозните средства”.