29.05.2024

Google стартира първия външен проект за оползотворяване на топлина във Финландия

Сгушен на брега на Финския залив, центърът за данни Hamina на Google ще се превърне в център както за цифрова информация, така и за устойчива топлина за района. В партньорство с градския енергиен доставчик Haminan Energia, Google стартира първия си външен проект за възстановяване на топлината, пише esgnews.com.

Топлината, излъчвана от центъра за данни, ще бъде възстановена, за да се оптимизира енергийната ефективност на топлофикационната мрежа и да се намали нейният въглероден отпечатък. Инициативата има за цел да намали отпечатъка на компанията върху околната среда, като същевременно стопли домовете и предприятията в историческия пристанищен град.

„Google и град Хамина имат дълга и процъфтяваща история“, казва Илари Соосалу, кмет на Хамина. „Google е отличен пример за компания със силен ангажимент към устойчиво бъдеще. Гордеем се, че сме родният град на Google във Финландия”, добавя той.

Как работи?

До момента топлината от центъра за данни в Хамина беше улавяна и използвана за отопление на офиси и сгради на място. От следващата година топлината, генерираната топлина от центъра за данни, който вече работи с 97% енергия без въглерод, ще отива за отопление на домакинства от градската мрежа. Това означава възстановена топлина, която също е 97% без въглерод. Според Haminan Energia това ще представлява 80% от годишното потребление на топлина за местната топлофикационна мрежа.

Топлинната енергия, генерирана от центъра за данни, ще бъде пренасочена и предоставена безплатно към топлофикационната мрежа в близката Хамина. Тази мрежа обхваща местни домакинства, училища и обществени сгради.

Google се стреми да постигне нулеви нетни емисии във всички свои операции и верига на стойността до 2030 г. Тази цел е подкрепена от амбициозна цел за чиста енергия: да управлява всичките си офиси и центрове за данни с 24/7 енергия без въглерод.

Този проект е поредният, който доближава Google до постигането на тази цел, като същевременно подкрепя дългогодишния ангажимент на Финландия към екологична устойчивост и технологични иновации.