03.08.2021

Информационна ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство и с КРИБ

Д-р Дора Маринова:

Ваксинирах се, защото с очите си видях колко тежък може да е Ковид-19

„Ваксинирах се, защото с очите си видях колко тежък и смъртоносен може да е Ковид-19“, заяви доц. д-р Дора Маринова, началник на Ковид сектора към Вътрешно отделение в УМБАЛ „Медика“ – гр. Русе – лечебното заведение е член на Българска болнична асоциация.

„Оцелелите след много тежък Ковид-19 се възстановяват с месеци. Ако пък се разминете с леко и неусетно разболяване, може да имате симптоми с месеци като умора, задух, стягане в гърдите, главоболие, които могат да ви инвалидизират и да ви карат да се чувствате болни доста дълго време. След Ковид-19 просто не сте същите като преди“, разказва д-р Маринова.

УМБАЛ „Медика“ – гр. Русе е готова във всеки един момент за неминуемото покачване на заболеваемостта. Има план, както за разширяване на сектора, така и за увеличаване на персонала. Има и достатъчно медикаменти, кислород, предпазни средства.

„Очакванията за следващата вълна са за изключително рязко покачване на заболеваемостта в един момент, което със сигурност ще доведе до бързо запълване на местата в болниците и претоварване на здравната система. Като обобщение – чувстваме се подготвени, но дали това наистина е така ще разберем чак когато ни удари поредната вълна“, обяснява д-р Дора Маринова.

Тя съветва хората да не се отпускат, а да продължават да спазват добра хигиена, да носят маски в затворени пространства и да спазват дистанция. Това важи и за тези, които са ваксинирани.

Ваксинацията е важна част от превенцията на Ковид-19. Тя помага да се избегне развитие на тежки форми на Ковид-19 при евентуално заразяване, както и да не настъпи постковиден синдром.

„Медицинският персонал е важно да е ваксиниран, поради което в УМБАЛ Медика имаме ваксинационна кампания, извършваме тестване за антитела след имунизация и преболедуване, а скоро ще можем да изследваме и клетъчен имунитет срещу Ковид-19“, каза още д-р Маринова.

Най-уязвими са хората без имунитет към Ковид-19 и поради тази причина д-р Маринова препоръчва на всички да се ваксинират, като така се намалява риска от развитие на тежък инвалидизиращ или смъртоносен Ковид-19, както и се предотврати постковиден синдром.

Интервюто с доц. д-р Дора Маринова е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.