12.02.2015

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов отговори на министър Калфин за социалните осигуровки

"Много съм огорчен от думите, които каза министър Калфин днес по Нова телевизия. На последната ни среща с него присъствахме аз, г-н Домусчиев и един сътрудник на министър Калфин. На това събитие ние се договорихме, че докато не запушим всички пробойни в системата, няма да говорим за увеличение на осигуровките". Това каза пред ПИК изпълнителния директор на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов.

Медията ни го потърси за коментар относно неадекватните действия на вицепремиера Ивайло Калфин, който месеци наред не свиква Тристранен съвет и предпочита да контактува с най-големите работодателски организации чрез медиите.

"На тази среща също се реши, че ако видим, че след като сме запушили тези пробойни все още има нужда от увеличение, тогава може да седнем и като национално отговорни предприемачи и бизнесмени да започнем да говорим и за увеличение на осигуровките. За съжаление, аз не виждам такова желание", изтъкна Иванов.

"Ние посочихме къде се пробойните. Поискахме преглед на всичките тези 1 милион, така наречени "инвалиди". Днес дори г-н Калфин заплаши, че ще ги доведе в студиото, за да им обяснявал г-н Домусчиев защо не иска увеличение на осигуровките. Всички знаем, че ТЕЛК-овете са една огромна корупциона схема. Снощи бяхме при министър Москов. Той има ясното съзнание, че това е проблем и той трябва да бъде решен. Москов желае да направи реформа с нас. Той има огромното желание да помогне, а министър Калфин иска да доведе инвалидите да им обясним ние защо не искаме увеличение на осигуровките", посочи изпълнителният директор на КРИБ.

"Оттук идва голямата манипулация, защото НОИ не му е работа да плаща социални плащания. НОИ не трябва да плаща друго освен пенсии. Социалните плащания са в рамките на държавния бюджет и трябва да ги плаща министерството. Тоест ние не може да искаме от нашите членове да повишат осигуровките, за да  може някой да плаща корупционните схеми на ТЕЛК-овете", категоричен беше Иванов.

Според него другият проблем, който е много сериозен, бил разкрит в писмото на министър Калфин до работодателските организации.

"В това писмо се пише, че минималната заплата е минала през надлежната процедура – Тристранка, и ние едва ли не заблуждаваме обществото. Това категорично не отговаря на истината, тъй като в комисия на Тристранката не е постигнато съгласие между социалните партньори. Казвам буквално, че се скарахме със синдикатите, че не може да има повишение на минималната заплата. Въпреки всичко това след като в комисията няма консенсус по закон се отива веднага в Тристранка, която обаче не е събирана и в нарушение на закона министрески съвет издава постановление", разкри Иванов.

И попита: "Знаете ли, че ако ние сега, четирите организации, отидем във Висшия административен съд и подадем жалба, размерът на минималната заплата ще падне веднага?"

"Най-важното, което искам да кажа е, че не може един министър, един политик да дава оценка на това колко успешен е един бизнесмен. Оценката за работата и успеха на бизнесмена се дава от два фактора – работниците и служителите и тези, които кредитират въпросния бизнесмен. Как може да се говори, че Кирил Домусчиев, който е ръководител на най-голямата работодателска организация, не разбира за какво става въпрос. След като Moody''s  му е дал личен рейтинг на фирмите, личен рейтинг на семейството, и той е изключително висок. А банковият сектор, който не е български, а лондонски, му оценява работата и му предоставя кредит в размер от над 275 милиона евро. Кой български бизнесмен може да се похвали, че е получил такъв рейтинг, такова уважение и такова партньорство от страна на банките?", попита Иванов. 

На въпрос на ПИК дали е оптимист за разрешаването на този проблем, той отговори:

"Ние сме винаги отворени и ако се върнем в началния стадий на нашия диалог, когато седнахме на масата и казахме, че нито е вярно, че размерът на дупката в бюджета на НОИ е 5 милиарда. Тя е под 2 милиарда. В този дефицит влиза измамата с ТЕЛК-овете, които трябва да бъдат извадени от НОИ. Държавата е съосигурител – на всеки български гражданин тя плаща 12 % от осигуровките. Ако това задължение на държавата се извади от дефицита, той става около 2 милиарда. Ние сме отворени за всякакъв диалог. Готови сме да затворим проблема и да заровим томахавките. Искам да седнем отново на диалог, но на принципна основа", каза Иванов.

"Но искам да кажа още, че изключително неприятно впечатление ми направи и фактът, че министър Калфин изрази учудване, че не е виждал нито веднъж г-н Домусчиев да участва в работата на работната група. Задълженията на г-н Домусчиев са да си управлява бизнеса, за да бъде той успешен, а не да ни представлява в тази работна група. В нея има топексперт, който от 20 години работи по проблематиката. Голяма част от законите в областта "осигуряване" са писани от нашия експерт. Г-н Калфин, вместо да атакува едни почтен български бизнесмен, може да използва знанията на нашия експерт и да научи някои неща, които очевидно не знае. Така че нашият експерт е готов да сподели своя опит, така че да намерим общо решение", завърши Евгений Иванов.

Автор: Явор Белчев

12.02.2015