19.09.2017

Днес Каменица АД прави първа копка по проекта „Пивоварница Каменица“

През далечната 1881 г. „Каменица“ АД постави основите на пивоварството в България в град Пловдив, а сега, 136 години по-късно на същото място, започва един нов уникален по рода си проект, наречен „Пивоварница Каменица“.

На специална церемония на 19.09 „Каменица“ АД ще отбележи полагането на първа копка за проекта „Пивоварница Каменица“. Събитието ще ознаменува началото на изграждането на едно знаково място в родния град на „Каменица“, което ще отвори врати през 2018 г., за да посрещне всички жители и гости на града, които искат да се потопят в света на бирата и нейните традиции. 

 „Пивоварница Каменица“ е мултифункционален комплекс, който ще се простира на територия от общо 3500 кв. метра и ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център, посветен на 135-годишната история на „Каменица“, ресторант-бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за провеждане на културни и социални събития. Изграждането на комплекса ще стартира през есента на 2017 г. и се очаква да бъде завършен през 2018 г. Общата стойност на инвестицията е в размер на близо 2 милиона евро, като предвиждаме да бъдат открити около 50 работни места. Чрез него искаме да създадем място, което ще пази духа на първата бира на България и ще даде възможност на хората да се връщат назад във времето, да се потапят в изключителната й история и традиции и да се забавляват. 

Мултифункционалният комплекс е с разгърната застроена площ 1689 кв. м. На партерния етаж са разположени ресторант-бирария с градина  и над 160 места за посетители. В ресторанта ще бъде позиционирана и единствената кръгла маса „щам-тиш“ за приятелите на „Каменица“.  На нивото на партера също е разположена микро пивоварната и инсталациите за варене на бира, които ще бъдат видими както от ресторантската част, така и при преминаване покрай сградата отвън.

На първи етаж ще бъдат разположени посетителския център и магазина за сувенири. Именно  от тази част ще има изградена директна връзка към амфитеатъра и парка на комплекса. Амфитеатърът е с капацитет 17 реда с общо около 190 места и ще може да се използва за различни културни, социални събития и концерти на живо. Цялата визия на сградата носи традиционния дух на фабрика за производство на бира, но прочетен по модернистичен начин. Елементите, носещи усещането на миналото, са комбинирани с модерни стъклени фасади и актуални елементи в парковата среда, така че крайният резултат да е ефектна и модерна структура, пресъздаваща по актуален начин историята и традицията на „Каменица“.