30.09.2024

Kellogg’s и кръговата икономика: ангажимент за устойчивост

Келог (Kellogg’s), една от водещите световни компании за храни, предприема значителни стъпки за вграждане на принципите на кръговата икономика в своите операции. С глобално присъствие в над 180 страни, компанията се фокусира върху намаляване на отпадъците, оптимизиране на ресурсите и създаване на устойчиви хранителни системи. Ето как Келог стимулира кръговостта в хранителния сектор.

Устойчиво намаляване на опаковките и отпадъците

Келог се ангажира да постигне 100% опаковки за многократна употреба, рециклиране или компостиране до 2025 г. Към момента над 76% от опаковките на компанията вече са рециклируеми в световен мащаб. Тази амбициозна цел е в съответствие с насоките на Фондация Елън Макартър и е част от усилията на Келог за глобално намаляване на пластмасовите отпадъци.

Освен това, компанията работи активно за намаляване на хранителните отпадъци. От 2016 г. насам, Келог е постигнала 23% намаление на хранителните отпадъци и продължава да усъвършенства производствените си процеси за още по-голямо намаление.

Кръгово земеделие

Кръговата икономика в Келог не се ограничава само до опаковки и отпадъци. Компанията също така подкрепя устойчивото земеделие, като подпомага дребните земеделски производители по света. Чрез своята инициатива “Better Days”, Келог е подкрепила над 485 000 фермери, насърчавайки регенеративни земеделски практики. Тези методи помагат за оптимизиране на добивите и намаляване на въздействието върху околната среда, допринасяйки за по-устойчиво производство на храни.

До 2030 г. Келог има за цел да подкрепи 1 милион фермери, като се фокусира върху повишаване на ефективността на ресурсите и подобряване на биологичното разнообразие. Това не само подкрепя устойчивостта на околната среда, но и гарантира, че веригата за доставки на компанията ще бъде адаптивна към бъдещите климатични предизвикателства.

Пълноценно използване на ресурси и затваряне на цикъла на отпадъци

В рамките на кръговата си стратегия, Келог инвестира не само в устойчиви процеси, но и в иновации за регенерация на използваните ресурси. Това включва възстановяване на хранителни съставки и биоматериали, които могат да бъдат рециклирани и използвани повторно в производствените цикли. Тези подходи минимизират отпадъците и същевременно намаляват нуждата от нови суровини. Например, Келог работи върху начини за използване на вторични продукти от зърнени култури, като същевременно подобрява енергийната ефективност на своите заводи, което допълнително засилва екологичния им ангажимент и затваря цикъла на отпадъци в производството.

Възобновяема енергия и намаляване на емисиите

Келог полага усилия за намаляване на емисиите на парникови газове. От 2015 г., компанията е успяла да намали емисиите си в Обхват 1 и 2 с 31.1%, а емисиите в Обхват 3 с 13%. Компанията продължава да планира по-нататъшни намаления, като една от основните цели е постигането на 100% възобновяема електроенергия във всички свои съоръжения до 2050 г..

Интеграцията на принципите на кръговата икономика от Келог е всеобхватен подход за създаване на устойчиво бъдеще за хранителната индустрия. От намаляване на отпадъците от опаковки до насърчаване на регенеративното земеделие и намаляване на емисиите, компанията се позиционира като лидер в движението за кръгова икономика. С все повече фирми, които възприемат тези практики, потенциалът за създаване на наистина устойчива глобална хранителна система става по-видим.

 

Sources:

  1. Kellogg’s – Corporate Sustainability
  2. Kellogg’s Company Report CR Report
  3. Kellogg’s – Sustainability News