06.12.2018

Кирил Домусчиев: Годината бе нелека, но българският бизнес се справи добре

Искам да благодаря на всички вас, представителите на българския бизнес, че през тази година, която беше нелека за нас и белязана от катаклизми, постигнахте такива добри резултати. Така започна поздравлението на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев по повод годишните награди „Мистър и Мисис Икономика“ 2018, организирани от работодателската организация и списание "Икономика".

„Производството бележи ръст, износът бележи ръст. Синдикалистите ни обвиняват, че не даваме достатъчно високи заплати, че сме експлоататори. Тази година обаче ще има двуцифрен ръст на заплатите. Искам да отбележа обаче, че заплатите растат с тези темпове за специалистите. На нас ни трябват специалисти. КРИБ прави всичко възможно като организация, заедно с правителството, да се решават проблемите с кадрите. Трябват ни хора специалисти – инженери, химици и т.н. Надявам се да излезем от тази криза на кадри, за да продължим да растем не само като износ, но и като БВП“, каза г-н Домусчиев.

Той поздрави членовете на работодателската организация – над 12 хил. компании, даващи работа на 800 хил. работни места и създаващи ¾ от брутния вътрешен продукт (БВП), и им пожела да продължат да работят по този начин и дори по-добре, защото освен за своите бизнеси те работят и за цялата икономика на България и за благосъстоянието на хората. „Пожелавам на нашите 12 хил. фирми рано или късно да бъдат тук, да бъдат наградени за това, което са направили както за своя бизнес, така и за развитието на българската икономиката“, каза председателят на КРИБ.

Председателят на КРИБ благодари и на правителството за подкрепата, която българският бизнес получава от него. "Искам да благодаря на българското правителство и на парламента, които се опитват да помогнат за решаването на проблемите на бизнеса в най-кратък срок и ние да продължаваме да се развиваме“, каза г-н Домусчиев.

Той напомни, че сме на крачка от влизането в чакалнята на Еврозоната, от влизането в Шенген, а вече получаваме и по-добри доклади от страна на ЕК. „Това е плод на съвместните ни усилия и работа с Народното събрание и правителството. Надявам се това партньорство да продължава и през следващата година – пак да сме тук и да се награждаваме“, каза г-н Домусчиев.

Той си пожела през следващата година резултатите да са дори по-добри. „Надявам се с нашите партньори да развиваме българската икономиката, за да има поводи да се награждаваме и да има „Мистър и Мисис Икономика" и през следващите години“, добави той.