07.09.2016

Кирил Домусчиев: Няма да влезем в НСТС заедно със ССИ

„Категорично някой в министерството си е затворил умишлено очите. Този съюз е допуснат с нечия поръчка. За нас няма никакво съмнение в това. Става въпрос за много фалшификации“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в отговор на журналистически въпрос относно представителността на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

КРИБ настоява Министерски съвет да преразгледа решението си за ССИ като за целта е изготвен доклад, изпратен до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. „Надяваме се длъжностните лица, които са си позволили да заблудят Министерски съвет, да си понесат последствията. Ако това не се случи, не бихме влизали в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако там присъства ССИ. Тогава правителството ще трябва да си води разговорите само с тях”, заяви още Кирил Домусчиев.

„ССИ не случайно бързо се ожениха със синдикатите“, каза още той. Запитан дали ще иска прокуратурата да се заеме с въпроса, председателят на КРИБ заяви: „Първо искаме да видим каква ще е реакцията на МС след  нашия доклад. Тогава ще можем да коментираме. Но ние категорично считаме, че някой не си е свършил работата и умишлено е подвел МС. Ние изискахме информацията от МС и нашите експерти се потрудиха да я анализират. Вие виждате до какви изводи стигнахме. И без друго критериите за представителност на работодателските организации са изключително занижени. Въпреки това, тази организация не покрива дори тези ниски критерии. Не е редно тази организация да стои на една маса с нас“, категоричен бе Кирил Домусчиев.

Стенограма от пресконференцията на НПРО относно определянето на МОД и МРЗ можете да прочетете на следния линк: http://bit.ly/2bYaMXC