11.01.2019

Кирил Домусчиев по бТВ: КРИБ не е подкрепил, а е поискал отлагането на Закона за горивата

КРИБ не е подкрепил, а е поискал отлагането на влизането в сила на Закона за горивата. От много време алармираме за този закон и водим диалог с тези, които го създадоха, за да не пострадат сектори, които създават 25 % от БВП. Това каза председателят на КРИБ в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Още през лятото, когато законът бе подготвен и с активното лобиране на Валентин Златев тръгна да се прокарва, КРИБ излезе с остра позиция срещу конкретни текстове в закона, които засягат наши членове. В офиса на КРИБ проведохме редица срещи, на които бяха Валентин Златев и изпълнителният директор на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев и всички заинтересовани страни – земеделци, минно-геоложката камара, металурзи и всички, на които може да навреди въпросният закон. Земеделците ги изключихме от този закон, но за останалите остана обещанието, че ще се вземат мерки, каза  председателят на КРИБ.

Законът за горивата обслужва определени интереси и цели да останат само големите бензиностанции. Аз не мога заради интересите на един човек да ощетя интересите на хиляди фирми, аз имам принципна позиция. Може да ми е много симпатичен някой човек, но ролята на КРИБ е да защитава интересите на българския бизнес, каза Кирил Домусчиев.

АИКБ поискаха от президента Радев да наложи вето на Закона за горивата, ние се надявахме, че ще се направят съответните корекции. След като това не се случи, ръководството на КРИБ и председателите на съответните браншови организации направихме постъпки този закон да бъде спрян, докато проблемите не бъдат изчистени, уточни председателят на КРИБ.

Напускането на БПГА няма в никакъв случай да отслаби позициите на КРИБ като най-влиятелна бизнес организация – през последните два дена получихме стотици писма и поздравления заедно с изпълнителния директор на КРИБ и сме сигурни, че ще имаме много нови членове, благодарение на това, че поискахме отлагане на Закона и защитихме интересите на бизнеса, каза Кирил Домусчиев.

Той заяви, че масово фирмите са намалили производството си и чакат по-добри цени на електроенергията. Председателят на КРИБ прогнозира, че индустрията ще издържи до 4 месеца на тези обороти. Държавата е монополист, защото електроенергията на независимата енергийна борса се доставя от НЕК, АЕЦ и „Марица-Изток” 2. Този монопол дава възможност за злоупотреби. Факт е, че цените са високи, достигнаха в пъти цената от предходната година, надминаха цените в съседните ни държави. Това не се контролира и не се проверява и не се взимат мерки, коментира Кирил Домусчиев. 

Председателят на КРИБ заяви, че прогнозираният преди Нова година двуцифрен ръст на заплатите може и да не се случи, защото българската икономика става неконкурентоспособна поради проблемите в енергетиката.

Линк към участието в бТВ: https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/domuschiev-zakonat-za-gorivata-obsluzhva-opredeleni-interesi-i-celi-da-ostanat-samo-golemite-benzinostancii.html