06.02.2018

Кирил Домусчиев: Получихме подкрепа от премиера за решаване проблемите в енергетиката

„Получихме сериозна подкрепа от премиера и министрите да направим пазара на електроенергия в България възможно най-прозрачен и най-модерен“. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след проведената днес, 6 февруари 2018 г., в Министерския съвет среща на работодателските организации с министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев,  заместник министър-председателя Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Теменужка Петкова и ръководителите на НЕК, БЕХ, АЕЦ и БНЕБ, на която бяха обсъдени проблемите в сектор енергетика.

Представителите на изпълнителната и законодателната власт приеха основните предложения на национално представените работодателски организации и поеха ангажимент за поетапното им изпълнение. Беше договорено след 15 дни да се проведе нова среща за оценка на изпълненото до момента.

Самите мерки, набелязани днес, бяха обяснени от Добрев. „Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия – продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата“, посочи Добрев. По думите му след законодателни промени, за които е поставен срок началото на март, тези производители ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС.

Според Делян Добрев това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната, пазарна цена за нея.

Народният представител уточни, че втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката. По думите му те ще предлагат на свободния пазар профилирана енергия, тоест отделно дневна и нощна електроенергия. „До сега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия и обратното“, обясни Добрев.

Той допълни, че третата промяна е свързана с така наречените „американски централи“ и също е много съществена. Добрев припомни, че към момента между ЕК и България върви комуникация за прекратяването на дългосрочните договори за преференциална цена на енергията и задължително изкупуване.

„Ангажимент на правителството ще бъде да забърза разговорите с ЕК, така че да може в един сравнително кратък срок ние да преформатираме тези договори и да ги прекратим“, каза Добрев, като уточни, че след като бъде постигнато споразумението, тези централи също ще продават електроенергията, която произвеждат на свободния пазар.

Припомняме, че по време на представяне на приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) председателят на КРИБ Кирил Домусчиев акцентира върху нуждата от цялостна реформа в енергетиката у нас. По думите му такава цялостна реформа минава през:

  • Прекратяване на държавната помощ за "американските централи" и засилване на контрола върху когенерациите и ВЕИ-тата;
  • Нов закон за енергетиката, въвеждащ пълна либерализация на пазара и приемане на балансирана национална енергийна стратегия до 2030 година;
  • Повишаване ефективността на държавните дружества;
  • Повишаване на енергийната сигурност на страната.

Работодателските организации, обединени в АОБР, запазват готовността си за протест на 28 февруари 2018 г. и оттеглят искането си за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.